Hlavní obsah

Vzpoura v horní komoře. Senátoři ČSSD jsou proti vstupu do Babišovy vlády

Záznam: Senátoři ČSSD se postavili proti jednáním o vládě s Babišovým hnutím ANO.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lídr ČSSD Jan Hamáček řeší ještě před večerní schůzkou s ANO problém ve straně. Šéf Senátu a kolega Milan Štěch mu veřejně připomněl předvolební slib, že s obviněným člověkem do vlády nepůjde.

Článek

Dvojice vlivných senátorů z ČSSD dnes tvrdě vystoupila proti vstupu své strany do Babišovy vlády. Milan Štěch, předseda horní komory, a Petr Vícha, šéf sociálnědemokratické frakce v Senátu.

„Já nepodporuji účast ve vládě za současné situace. Domnívám se, že je to pro sociální demokracii nevýhodné. Překážka v podobě Andreje Babiše trvá - a my jsme před volbami říkali, že bychom s trestně stíhanou osobou do vlády nešli,” argumentuje Milan Štěch.

Oba muži takto razantně vystoupili dnes dopoledne, tedy před večerním jednáním špiček ČSSD a hnutí ANO o podobě a programu společné vlády.

Pro dvojici lídrů ČSSD Jana Hamáčka a Jiřího Zimoly může být odpor senátorů velkým problémem. Štěch i Vícha jsou členy předsednictva ČSSD, širšího vedení strany, kde minulý týden jen těsnou většinou dvou hlasů prošla varianta dál jednat s Babišem o vstupu do jeho vlády.

"Za normálních okolností by pět nabídnutých ministerstev při volebním výsledku, který ČSSD měla, bylo úspěchem. Ale my si myslíme, že by ČSSD měla být v opozici," řekl Vícha.

Tři důvody, proč nejít s Babišem

A přidal tři důvody: především vadí trestně stíhaný premiér Andrej Babiš. Druhý důvod: senátoři vidí rozdíly v názorech na zahraniční politiku mezi ANO a ČSSD. A třetí: obavy ze zajeté hlasovací koalice ANO - KSČM - SPD. "Respektujeme rozhodnutí předsednictva ČSSD jednat s ANO, ale trváme na tom, aby platilo, co bylo řečeno - tedy že ANO souhlasí s odstoupením premiéra, pokud bude odsouzen, což podle aktuálních výroků už není pravda," dodal Vícha.

"Je tady enormní nebezpečí, pokud do rukou jednoho člověka (Andrej Babiš - pozn. red.) je svěřeno tolik moci, a přitom tento člověk má být vyšetřován nezávislými orgány. Vím, bude říkat, že je to účelovka, ale tady jde o principy demokratického státu," řekl Milan Štěch. "Doufám, že naše vedení ještě přehodnotí své rozhodnutí, případně věřím v moudrost členské základny," uvedl Štěch.

Štěch úvahy o předčasných volbách jako o řešení patové vládní situace označil za "zbytečný nátlak" a jako "selhání šestice stran, které postoupily do Sněmivny." "Kdyby Andrej Babiš přestal trvat na tom, že jedině on bude premiér, situace by se okamžitě odblokovala," doplnil ho senátor Jiří Dienstbier.

Reklama

Doporučované