Hlavní obsah

WHO varuje a uklidňuje zároveň: Pandemie hrozí, ale můžeme ji zvládnout

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Co aktuálně říká Světová zdravotnická organizace (WHO) o epidemii koronaviru? Poté, co počet nakažených po celém světě přesáhl 100 000 a COVID-19 se rozšířil do více než 100 zemí, vydala velké prohlášení, kde shrnuje svůj postoj. Na jedné straně varuje a hovoří o riziku pandemie, na druhé ale uklidňuje.

Článek

„Riziko pandemie je nyní velmi reálné,“ vzkázal světu šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Tohle ale může být první pandemie v historii, kterou budeme mít pod kontrolou,“ dodal. Důležité podle něj je, že „nejsme viru vydáni na milost“.

WHO rovněž uvádí, že je zcela určitě znepokojující, že „tak mnoho lidí v tolika zemích onemocnělo za tak krátký čas“.

WHO boří mýty:

WHO v rámci osvěty vyvrací mýty a nepravdy v souvislosti s COVID-19

– Nízké teploty ani sníh koronavirus nezabijí

– Horká koupel v prevenci proti koronaviru nepomůže

– Koronavirus se přes zásilky z Číny přenášet nemůže

– Komáři koronavirus nepřenáší

– Sušiče na ruce na toaletách virus nezabijí

– Alkohol ani chlor proti viru nepomůže

– Neexistuje žádný důkaz, že by česnek zvýšil imunitu proti koronaviru

– Antibiotika zabíjí bakterie, nikoliv viry

– Proti koronaviru neexistují žádná specifická léčiva

„Velkou výhodou je ale podle WHO fakt, že jsou to naše rozhodnutí – vlád, firem, společností, rodin a jednotlivců – která mohou ovlivnit trajektorii této epidemie. „Musíme si zapamatovat, že s rozhodnou a brzkou akcí můžeme zpomalit virus a předcházet šíření.“

„Většina těch, kteří se nakazí, se nakonec uzdraví. Z 80 000 případů v Číně je už 70 % vyléčených,“ uklidňuje dále WHO.

Čtyři kategorie epidemie

Další část prohlášení vypichuje fakt, že epidemie je na globální úrovní velmi nerovnoměrná – 93 % případů je ve čtyřech zemích světa, alespoň jeden případ má už více než sto států. Proto jsou podle WHO potřeba různá opatření v jednotlivých zemích.

WHO dělí státy podle závažnosti epidemie do čtyř kategorií – země bez známých případů, se sporadickým výskytem, se skupinovým výskytem a s „komunitním přenosem“. Pro první tři kategorie platí doporučení hledat, testovat, izolovat a léčit individuální případy. V zemích čtvrté kategorie, kde se virus nepodařilo izolovat, jsou kromě toho dle WHO ke zvážení opatření, jako je uzavření škol a zákaz veřejných akcí.

Prohlášení WHO končí výzvou „pravidlem hry je nikdy se nevzdát“. A na úplný konec vyjádřením naděje: „Nechť naděje překoná strach. Nechť solidarita překoná obviňování. Nechť naše sdílená humanita překoná naši společnou hrozbu.“

Reklama

Doporučované