Hlavní obsah

Z Eura 2020 je Euro 2021. UEFA sčítá ztráty, je připravena vracet peníze za lístky

Foto: Profimedia.cz

Fotbalový turnaj Euro se o rok posouvá.

Reklama

Evropský šampionát fotbalistů se letos neuskuteční. Kvůli koronavirové nákaze rozhodla UEFA o odložení turnaje o rok. Evropským ligovým soutěžím se tak uvolňuje časový prostor letošního léta, aby dokončily svůj přerušený program. Pokud ovšem hrozba pandemie ustoupí.

Článek

Pravidelný rytmus pořádání olympijských her či fotbalových mistrovství světa v minulosti rozhodily světové války. Šampionáty evropské, jejichž historie se začala psát až v roce 1960, tak mocný zásah shůry, který by je dokázal vykolejit z jejich pravidelného čtyřletého cyklu, až dosud nepocítily. Teď se to stalo.

Nad Evropou, ale i dalšími kontinenty visí hrozba koronavirové nákazy. Přerušena byla velká část ligových soutěží i dosavadní průběh evropských pohárů. UEFA proto na dnešek svolala videokonferenci svých 55 členských zemí, přizvala i zástupce Evropské asociace klubů či zástupce profesní organizace hráčů FIFPro.

A už zhruba po 40 minutách uzavřeného jednání, jež probíhalo za pomoci videotechniky, informovala norská asociace na svém twitterovém účtu, že se turnaj letos neuskuteční. A z Eura 2020 se tak stane Euro 2021, v termínu od 11. června do 11. července. Posléze toto rozhodnutí potvrdila UEFA i oficiálně, vlastními informačními kanály.

„Zdraví fanoušků, zaměstnanců a hráčů musí být naší prioritou číslo jedna,“ uvedl Aleksander Čeferin, slovinský prezident UEFA.

Jedním ze 24 účastníků turnaje bude i Česká republika, která se loni na šampionát dostala postupem z kvalifikační skupiny společně s Anglií.

„Fakt, že se Euro neodehraje tento rok, byl, myslím, už pár dnů více než jasný a nyní šlo o to, vybrat ze všech možných variant cestu, která bude dávat z aspektů zdravotních, sportovních a samozřejmě sekundárně i ekonomických největší smysl. Tou je za nás určitě přesunutí evropského šampionátu o rok,“ přibližuje svůj pohled na aktuální rozhodnutí UEFA předseda FAČR Martin Malík.

„Průběh videokonference byl v tomto směru, myslím, poměrně klidný a věcný. Ačkoliv samozřejmě nevíme, jak se bude situace ohledně koronaviru dál přesně vyvíjet, přesunutí Eura 2020 bylo jedinou možností, jak zajistit dohrání domácích soutěží,“ přibližuje průběh jednání generální sekretář Jan Pauly.

Čtyři účastníky ještě turnaj nezná, poslední čtyři vlaječky měly vyskočit z play-off Ligy národů, jež se mělo konat koncem tohoto měsíce. I všechny tyto mače ale musely být kvůli koronaviru odloženy, podle BBC na červen.

Co je podstatné: Turnaj Euro 2020 byl naplánován specifickým způsobem, ve 12 různých evropských zemích. Což samozřejmě situaci komplikovalo o to víc. Přesouvání týmů, ale zejména obrovského množství fanoušků ze země do země by jednak bylo problematické z hlediska možného dalšího šíření nákazy. Jednak z hlediska nyní platných bezpečnostních opatření, kdy je cestování po Evropě značně komplikované, ne-li nemožné, hranice některých zemí jsou cizincům uzavřeny.

Spekulovalo se v zásadě o dvou variantách: přesunutí turnaje na prosinec 2020, nebo na léto 2021. Na poslední chvíli se ještě ozvala Ruská fotbalová asociace s návrhem, že Euro uspořádá v původním termínu. A využije k tomu infrastruktury, zejména stadionů vybudovaných k nedávnému MS 2018.

Půl dne před započetím jednání přinesl internetový deník The Athletic informaci, že náklady na přesunutí Eura vypočetla UEFA na 300 milionů eur. A že tuto sumu bude chtít dostat jako kompenzaci od evropských fotbalových lig. Za to, že jim přesunem turnaje uvolní letní termíny k tomu, aby se tyto soutěže mohly dohrát.

To je pro velké soutěže značná priorita, protože jinak by podle všeho Premier League či Bundesliga tratily obrovské sumy za nedodržení smluv s televizními stanicemi. Nemohly by jim totiž nabídnout všechen nasmlouvaný zápasový program.

Web kicker.de uvedl, že UEFA spekulace o vyžadování kompenzace po evropských ligách odmítla. Prezident UEFA Čeferin každopádně zmínil, že UEFA učinila nejvyšší oběť, která s sebou přinese obrovské náklady. „Naším hlavním cílem ovšem není zisk, ale dobro evropského fotbalu jako celku.“

UEFA také informuje že ti, kteří si již koupili vstupenky na turnaj Euro 2020 - a v novém termínu se akce nebudou moci zúčastnit - budou moci vstupenky vrátit a cena, kterou za ně zaplatili, jim bude navrácena v plné výši. Bližší informace k tomu slíbila UEFA poskytnout v průběhu příštího měsíce na webu euro2020.com/tickets. A s držiteli vstupenek bude UEFA komunikovat i e-mailem.

Přesunutí Eura každopádně může významně napomoci dohrání evropských ligových soutěží. Pokud bude boj s virem úspěšný a opatření bránící rozvoji epidemie budou odvolána nebo uberou na přísnosti, vzniká tu časový prostor několika měsíců, prakticky do konce června, kdy mohou být soutěže dokončeny. A to včetně soutěží českých.

O tom, jak se bude postupovat v otázce dalšího pokračování rozehraného ročníku Ligy mistrů nebo Evropské ligy, zdroje mlčí. Spekulovalo se o možnosti sehrát semifinále a finále obou soutěží formou Final Four. Tak, že by se 4 týmy sjely na jedno místo a odehrály tam jednozápasová semifinále, jejichž vítězové by se pak utkali o trofej. The Sun píše, že se finálové zápasy budou hrát na konci června.

Přesun Eura na rok 2021 způsobí poněkud nával ve fotbalovém kalendáři. Na rok 2021 už byly naplánovány i jiné fotbalové akce. Například ME hráčů do 21 let, Liga národů, ME fotbalistek nebo MS klubů v Číně.

Na rok 2021 bude podobně jako Euro přesunut také jihoamerický šampionát fotbalistů Copa América.

Jak vnímají odklad Eura čeští reprezentanti

Bořek Dočkal:

„UEFA rozhodla v danou chvíli nejrozumněji, jak mohla. Žádné náhradní řešení samozřejmě není ideální, ale v ideálním světě se nyní jednoduše nenacházíme. Samozřejmě se těším na tradiční tréninkový rytmus a hlavně pak na zápasy před fanoušky, proto koneckonců všichni fotbal hrajeme. Ale teď máme před sebou jiné a důležitější výzvy. Sport přijde na řadu teprve v momentě, kdy se život vrátí do normálních kolejí. A k tomu musí svou ohleduplností a chováním přispět každý z nás.“

Pavel Kadeřábek:

„Tohle rozhodnutí vnímám z možných alternativ jako nejlepší. Všichni by si přáli, abychom tuto situaci vůbec nemuseli řešit, ale realita je, jaká je. Zdraví je přednější než sport, v Německu už je liga také od posledního víkendu přerušena. Pevně doufám, že se vše brzy podaří zvládnout, a pak přijde čas také na fotbal.“

Tomáš Koubek:

„Je to z mého úhlu pohledu jediné logické řešení vzhledem k aktuální situaci ve světě i ve sportu. Fotbal je až daleko vzadu na seznamu priorit a úkolů, které teď před sebou všichni máme. Budu samozřejmě strašně rád, pokud se fotbal na všech úrovních znovu rozběhne. Bude to totiž znamení toho, že se svět vrátil do normálu. Do té doby je třeba respektovat pokyny a být obezřetní a ohleduplní ke svému okolí.“

Reklama

Související témata:

Doporučované