Hlavní obsah

Z jihomoravských zoo v pondělí otevřela jen brněnská

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Po zmírnění vládních opatření v pondělí ze zoologických zahrad v Jihomoravském kraji otevřela jen ta brněnská. Uzavřené ale zůstaly vnitřní expozice.

Článek

Zoo ve Vyškově a v Hodoníně zatím nesplňují podmínky pro otevření, plánují ho v blízkých dnech. Zoologické zahrady jsou kvůli vládním opatřením proti šíření nového koronaviru uzavřené zhruba od poloviny března.

„Počínaje dneškem máme otevřeno. Největší změna spočívá v tom, že teď je nutné koupit si vstupenku online, nejdou koupit vstupenky přímo na místě. Je nutné nejdříve jít na portál, kde se prodávají, a tam si ji pořídit. Zakoupit lze samozřejmě základní vstupné, pro studenty, seniory a rodinné vstupné,“ uvedl mluvčí brněnské zoo Michal Vaňáč.

Podle nařízení vlády ale zůstaly uzavřené všechny vnitřní pavilony a expozice, tedy Tropické království, Exotárium, indiánská chýše, kamčatská chalupa a vzdělávací místnost v Africké vesnici. Ty mohou otevřít až za dva týdny. Nejezdí ani vláček.

„Je samozřejmě zapotřebí dodržovat všechna hygienická opatření, tedy v případě čekání ve frontě udržovat odstup dva metry, neshromažďovat se nad deset lidí a podobně,“ řekl Vaňáč.

Výše vstupného zůstala standardní. „Lidé toho kvůli neotevření vnitřních prostor uvidí méně, na druhou stranu jsme měli dlouho zavřeno, a pokud se na nás nebudou zlobit, budeme to brát tak, že nám tímto přispějí na provoz,“ uvedl mluvčí. Doplnil, že ztrátu kvůli uzavření zoo vyčíslila na sedm milionů korun.

Brněnská zoo plánuje mít otevřeno i dva dny zdarma pro záchranáře, jde o vstřícné gesto pro ty skupiny obyvatel, které jsou v první linii v boji proti šíření koronaviru. Termín ještě podle mluvčího ale není znám, akci je nutné dopředu připravit.

Zavřená v pondělí zůstala hodonínská zoo i vyškovský zoopark. Na webu Zoo Hodonín stojí, že zařízení zatím nesplňuje všechny podmínky pro znovuotevření. „Usilovně ovšem pracujeme na tom, abychom mohli zoo zpřístupnit co nejdříve. Počítáme s otevřením v řádu několika dnů,“ uvedla hodonínská zoo na svém webu.

Vyškovský zoopark bojuje především s online vstupným. „Podmínky otevření zatím nesplňujeme, nemáme zajištěný online prodej vstupného. Pracujeme ale na tom, rádi bychom otevřeli k 1. květnu,“ řekla ředitelka zařízení Dagmar Nepeřená.

Otevřít by k tomuto datu měl zoopark i přidružený dinopark. Uzavřený podle ředitelky ale zůstane vnitřní prostor Hanácký statek a také 4D kino v dinoparku. Ředitelka uvedla, že ztrátu zoopark ke konci dubna vyčísluje zhruba na 2,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované