Hlavní obsah

Z Kraslic se Eldorádo nestane. Zásoby kobaltu investory zklamaly

Zásoby kobaltu v Kraslicích investory zklamaly, těžit se zřejmě zatím nebude.Video: Aleš Černý

 

Reklama

I když je po kobaltu poptávka díky použití v bateriích elektromobilů, v Česku se pravděpodobně těžit nebude.

Článek

Australský investor Auroch Minerals financující průzkum kobaltového ložiska v krušnohorských Kraslicích (konkrétně v oblasti bývalého dolu Tisová) publikoval výsledky prvních vrtů. Jejich neuspokojivý výsledek snížil naději na to, že by se kov v Česku vyplatilo těžit.

„Výsledky dosavadních testů jsou zklamáním a zaostaly za našimi očekáváními. Počkáme na výsledky dalších dvou vrtů, než oznámíme naše další plány,” řekl začátkem prosince ve zprávě pro investory generální ředitel Auroch Minerals Andrew Tunks. Dodal, že materiál, který jeho firma získala z vrtů, se ukázal být zásadně odlišný od vzorků, které předtím nasbírali v Tisové na odkališti.

Akcie firmy se na australské burze ASX v návaznosti na informaci propadly přibližně na polovinu. V pátek potom Australané oznámili, že Tunks ve funkci šéfa společnosti skončil. Tisová byla vedle portugalského naleziště Alcoutim a namibijského Karibibu hlavní nadějí firmy na těžbu některého z nyní populárních kovů.

Kobalt je - podobně jako lithium - důležitou součástí baterií používaných v elektromobilech. S předpokládaným boomem elektromobility by tak po něm měla vzrůst poptávka.

Další podrobnosti o českém kobaltovém příběhu najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované