Hlavní obsah

Z Liberce přes Německo do Varnsdorfu pojede méně vlaků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na trase z Liberce přes Polsko a Německo do Varnsdorfu v sousedním Ústeckém kraji ubyde od neděle více než polovina vlaků.

Článek

Důvodem redukce spojů je výrazný úbytek cestujících v souvislosti s pandemií koronaviru a omezením výroby, ale hlavně vysoké náklady na provoz přes Německo, kde navíc vlaky od poloviny března ani nesmějí zastavit. ČTK to dnes řekl Pavel Blažek, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.

Vlakové spojení z Liberce přes Hrádek nad Nisou a německou Žitavu do Varnsdorfu je jediné přeshraniční, pro které se po uzavření hranic s Německem a Polskem podařilo vyjednat výjimku. Vlaky ale při průjezdu Německem nestaví a německý dopravní svaz ZVON, s nímž Liberecký a Ústecký kraj na provozu linky spolupracují, musí v Německu zajišťovat náhradní autobusy. „Přesto budou dál na linku přispívat,“ řekl Blažek. Kvůli vysokým nákladům se podle něj kraje dohodly na redukci spojení.

Před koronavirovou pandemií jezdilo z Liberce do Varnsdorfu ve všedních dnech a o víkendech 16 párů vlaků, v pátek ještě o jeden víc. K první redukci došlo od 21. března, kdy se počet spojů přes Německo ve všedních dnech snížil na 15 a o víkendech jen na 12 spojů, ostatní končily v Hrádku. Od 19. dubna přes Německo pojede podle Blažka už jen sedm párů vlaků denně a o víkendech šest. Ostatní vlaky budou jezdit jen z Liberce do Hrádku nad Nisou. „Bude to trvat minimálně do té doby, než budou hranice s Německem a Polskem otevřené pro normální provoz,“ dodal.

Kvůli ochraně zdraví a zpomalení šíření nemoci covid-19 uzavřela vláda o půlnoci 14. března hranice s Rakouskem a Německem a o dva dny později také hranice s Polskem a Slovenskem. S tím se zastavilo i přeshraniční spojení. Od poloviny března tak nejezdí vlaky z Liberce do Drážďan a vlak z Liberce přes Jablonec nad Nisou, Tanvald a Kořenov do polské Sklářské Poreby končí v Harrachově. U hranic s Polskem končí od té doby také tři autobusové linky: autobusy z Liberce do Bogatyně v Kunraticích, z Liberce do Zhořelce v Habarticích a z Liberce do Sieniawky v Hrádku nad Nisou.

Reklama

Doporučované