Hlavní obsah

Z Mosulu prchají tisíce civilistů, boje o město vrcholí

Z Mosulu prchají tisíce lidí, jde hlavně o ženy a dětiVideo: Reuters

 

Reklama

Kvůli stupňujícím se bojům z Mosulu prchají tisíce civilistů. Jde převážně o ženy a děti, mnoho z nich je zraněných.

Článek

Tisíce civilistů prchají z Mosulu, kde se chýlí ke konci dobytí posledních území města iráckými vládními jednotkami z rukou radikálů z organizace Islámský stát. Iráčané se zároveň chystají slavit vítězství nad Islámským státem v Mosulu, celonárodní oslavy mají trvat celý týden. Civilisté, kteří jsou uvězněni v mosulském Starém městě již několik měsíců, trpí nedostatkem potravin, vody a léků. Situaci navíc zhoršují 45stupňová horka. Většinu prchajících tvoří ženy a děti, mnoho z nich bylo zraněno střepinami granátů.

Z Mosulu podle humanitárních organizací uprchlo za devět měsíců bojů asi 900 tisíc lidí, což je půlka předválečné populace. O život přišly tisíce osob.

Blížící se vítězství

Ofenzivu za znovudobytí Mosulu zahájila irácká armáda loni na podzim. Od poloviny června se snaží dobýt Staré město, které je poslední čtvrtí v Mosulu, jež má pod kontrolou IS. Irácká armáda odhaduje, že zvítězí do několika dnů.

Postupující irácké jednotky věší na lampy irácké vlajky a vztyčují je i na poškozených budovách, včetně minaretu přiléhajícího k mešitě An-Núrí, kterou islamisté vyhodili do povětří. V blízkém okolí je slyšet prudká minometná střelba a letecké údery, píše Reuters. Právě z mešity An-Núrí lídr Islámského státu abú Bakr Bagdádí vyhlásil v roce 2014 chalífát na částech území Iráku a Sýrie.

Reklama

Související témata:

Doporučované