Hlavní obsah

Z naprosté dominance Premier League v evropských pohárech mohu těžit i české týmy

Silné anglické týmy v závěru Premier League bojují na dvou frontách, což se promítlo v ligových zápasech.Video: David Janeczek, DIGI Sport

 

Reklama

Končící fotbalová sezona se do historie zapíše jako první, ve které se dostaly čtyři týmy z jedné soutěže do finále Ligy mistrů i Evropské ligy. Anglická Premier League střídá La Ligu v roli nejúspěšnější soutěže v evropských pohárech. A boj o titul v nejlepší fotbalové lize na světě můžete sledovat na Televizi Seznam v neděli od 15:30, kdy začíná studio duelem Brightonu s Manchesterem City. Tým Pepa Guardioly bude v posledním kole Premier League hájit jednobodový náskok na druhý Liverpool. Jako host tentokrát dorazí Jaroslav Hřebík a duel bude komentovat duo Radek Barkman – Jaromír Bosák.

Článek

Liverpool zvládl v úterý strhující odvetu semifinále Ligy mistrů proti Barceloně, stejně tak jako o den později Tottenham proti Ajaxu Amsterdam. A právě díky těmto neuvěřitelným zvratům získal český mistr jistotu, že příští sezonu začne boj o Ligu mistrů až v závěrečném 4. předkole. Původně se měl český mistr představit už o kolo dříve.

To znamená, že český mistr (Slavia, nebo Plzeň) si zahraje minimálně základní skupinu Evropské ligy. Právě do méně prestižní evropské soutěže totiž český mistr automaticky „spadne“, pokud neuspěje v play off o Ligu mistrů.

Díky postupu Arsenalu a Chelsea do finále Evropské ligy navíc stále existuje šance, že vítěz poháru (či třetí tým české ligy, to v případě, že pohár vyhraje Slavia) postoupí přímo do základní skupiny Evropské ligy.

To vše ale pouze v případě, když Arsenal vyhraje Evropskou ligu a zůstane na pátém místě Premier League. Případně – skončí-li šestý, v takovém případě by ale musela do celé skládačky „docvaknout“ ještě jedna věc: A sice, že by ve finále FA Cupu vyhrál Manchester City nad týmem Watfordu.

Takže fanoušci českého klubového fotbalu by měli pozorně sledovat přímý přenos posledního kola Premier League mezi Brigtonem a Manchesterem City, během kterého vás budou komentátoři Radek Barkman a Jaromír Bosák informovat i o dalších souběžně hraných zápasech.

Příznivci Baníku Ostrava (finalisty českého poháru) a momentálně třetí Sparty by tak měli v následujících dvou zápasech fandit právě „Kanonýrům”. Arsenal musí v duelu proti Burnley uhrát stejně nebo více bodů než Manchester United, který hraje s Cardiffem.

Těžší úkol pak Arsenal čeká ve středu 29. května, kdy se střetne na Olympijském stadionu v Baku s Chelsea ve finále Evropské ligy. A právě v tomto zápase se s kariérou rozloučí Petr Čech, který tak na dálku může pomoci pražské Spartě, ze které se odrazil na začátku tisíciletí do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované