Hlavní obsah

Z největšího vstupu na burzu nečekaně sešlo. Do věci zasáhly čínské úřady

Foto: Ant Group

„Je to rána… Nevím, co říct,“ reagoval jeden z bankéřů. Ilustrační fotografie.

Reklama

Měl to být největší vstup firmy na burzu v historii. Společnost Ant Group spadající pod čínského prodejce Alibaba si měl na burzy v Hongkongu a Šanghaji dojít pro v přepočtu 850 miliard korun. Z očekávaného kroku ale náhle sešlo.

Článek

Burzy v Šanghaji a Hongkongu nečekaně zrušily primární veřejnou nabídku (IPO) akcií čínské finančně technologické společnosti Ant Group, která byla plánovaná na čtvrtek. Firma dnes oznámila, že důvodem jsou některé změny v regulaci. Primární nabídka akcií Ant Group měla být největší na světě. Zatím není jasné, kdy bude podnik schopen požadavkům vyhovět, aby mohly být akcie k obchodování přijaty.

Ant Group je divizí čínského internetového prodejce Alibaba. Primární nabídka akcií byla plánovaná na obou burzách a s objemem zhruba 35 miliard dolarů (skoro 804 miliard Kč) měla být největší v historii. Výtěžek z prodeje akcií se díky velkému zájmu investorů nakonec ještě zvýšil a firma získá asi 37 miliard dolarů (přes 848 miliard Kč).

„Je to rána… Nevím, co říct,“ reagoval jeden z bankéřů, již primární nabídku připravovali a kterého citovala agentura Reuters.

Šanghajská burza označila za zásadní pondělní událost, kdy se zakladatel Ant Group Jack Ma a další vysocí manažeři sešli s představiteli čínských regulačních úřadů.

Podle zdrojů agentury Reuters jim úředníci řekli, že jejich firma, která lukrativně půjčuje peníze na internetu, bude napříště čelit přísnější vládní kontrole. Schůzka přišla v době, kdy čínské úřady zveřejnily návrh nových pravidel pro tento druh podnikání.

Akcie Alibaby, která ve firmě vlastní asi 33 procent, po zprávě oslabily na burze v New Yorku o více než osm procent.

Reklama

Doporučované