Hlavní obsah

Z obchodníka s akciemi prodavačem sendvičů. Finanční krize převrátila Thajcům životy naruby

Několik milionů Thajců přišlo v roce 1997 o práciVideo: AP

 

Reklama

Ekonomická krize z roku 1997 nechává v Thajsku i po dvaceti letech své stopy. Lidé si ji teď připomínají unikátní výstavou.

Článek

Před dvaceti lety jihovýchodní a východní Asií otřásla ekonomická krize, která vyvolala masivní protesty a jejím následkem byl i pád vlády. Počátek krize vznikl v Thajsku, kde je ekonomika i dnes nestabilní, ačkoliv experti tvrdí, že se země poučila. Miliony Thajců před dvaceti lety přišly o práci.

„Nejhorší bylo nevědět, co s vámi bude,” říká Supop Pavanan, který před krizí podnikal v cestovním ruchu. Kvůli krizi ale lidé přestali mít o jeho služby zájem. Začal se živit jako pouliční prodejce občerstvení a jeho příjem klesl z tří tisíc dolarů měsíčně, což je asi 69 000 korun, na pouhých dvě stě dolarů, tedy necelých 5 000 korun. A to jen, když měl opravdu dobrý měsíc. Dodnes si prý Pavanan pamatuje na zoufalství, ve kterém žil.

Dnes Pavanan prodává buddhistické přívěšky a amulety v malém obchodě v centru Bangkoku a na internetových stránkách.

Stejný osud jako Pavanana potkal i Sirivata Voravetvuthikuna. Ten se před rokem 1997 živil coby úspěšný akciový obchodník. Kvůli krizi ale musel začít vyrábět a prodávat sendviče, aby si vydělal na živobytí. To dělá i dnes, ve věku 68 let. „Říkám sám sobě i ostatním, že i když thajská ekonomika není dobrá, jednoho dne se zlepší. Musíme jen usilovně bojovat, snížit naše náklady a usilovně pracovat,” cituje Voravetvuthikuna agentura AP.

Z krize pomohl až měnový fond

Asijská finanční krize byla největší měnovou krizí 90. let. Nejcitelněji zasáhla Thajsko, Jižní Koreu a Indonésii. Následkem krize vypukly masivní nepokoje, které měly například v Indonésii za následek svržení diktátora Suharty a masakry Číňanů. Thajsko se s krizí nakonec vypořádalo díky pomoci Mezinárodního měnového fondu, jeho ekonomika pomalu roste, není však zdaleka ještě tak silná, jako byla před krizí.

Následky asijské finanční krize a osudy milionů lidí připomíná v Thajsku výstava. Její artefakty vyprávějí o bolesti, kterou krize způsobila obyvatelům. „Když jsem viděl všechny ty věci, které jsou plné příběhů, cítil jsem, jak jsou skutečné a kolik aspektů lidského života ovlivnily,” říká kurátor výstavy Taweesak Woraritruengaurai. V muzeu je k vidění například telefon, přes který se zaměstnankyně dozvěděla, že její šéf po krachu firmy spáchal sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Doporučované