Hlavní obsah

Z ruské přehrady se vynořila „Atlantida“, starobylé město

Svět bez obalu: Z ruské přehrady se vynořilo starobylé město Mologa zaplavené v roce 1935. Podobný osud postihl i Kaljazin, pod vodu šla i 200 let stará městská věž.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Mologa byla zaplavena z nařízení Stalina v roce 1935 během výstavby Rybinské hydroelektrárny na řece Volze.

Článek

Historie Mology sahá až do 12. století. Město na Volze bylo významnou obchodní stanicí mezi Baltským mořem a Asií.

O mnoho staletí později však Mologa začala překážet budovatelskému úsilí. V roce 1935 bylo rozhodnuto, že město skončí na dně přehrady. Své domovy muselo opustit na 130 tisíc obyvatel.

V roce 2014 však začala hladina vody v přehradě prudce klesat. A nyní jsou již pozůstatky města zcela zřetelné.

„Mologa je jako mytické město Kitěž. Legenda praví, že se najednou rozestoupilo moře a objevilo se město, sice jen jeho ruiny, ale stále město. Tady je to podobné,“ připomíná historička Nina Postnovová.

Unikátní místo přitahuje pozornost turistů i hledačů pokladů.

„Hledání pokladu je snem každého z nás. Je to vzrušující, nemyslíte? Není to jenom o hledání mincí. Je zajímavé prozkoumat každý nález - třeba nádobí, nebo vybavení kuchyně,“ svěřil se reportérům Rádia Svobodná Evropa Alexej, jeden z hledačů.

„Je vzrušující vidět odkrytou Mologu na vlastní oči. Legendy a mystika místní lid velmi zasáhla. Nikoho to nenechává chladným. Každý je zvědavý,“ doplňuje ředitel moložského muzea Anatolij Klopov.

Mologa není jediné ruské město, které bylo ve 30. letech zatopeno. Pod vodou jsou například i části Kaljazinu - včetně 200 let staré městské věže.

„Zaplavili ji a také se ji pokusili zbourat, ale stále stojí. Už téměř 70 let v neskutečných podmínkách,“ říká ředitelka místní turistické agentury Marina Seleznjovová.

„Bylo to celé pod vodou 40 let. Ten ostrov okolo ní je umělý. Vynořil se z vody před 7 nebo 8 lety. Prostě se najednou vynořil - tak to lidé říkají. Toto místo je známé po celém Rusku a také ve světě. Proto sem lidé přicházejí. Zvonice ve vodě je vzácná věc,“ dodává ředitelka.

Kaljazinská věž i ruiny Mology zůstávají nepotopitelnými symboly ruské minulosti i nadále.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované