Hlavní obsah

V Norsku vraždil Dán, jenž přestoupil na islám. Kromě luku měl i jiné zbraně

Policejní akce ve městě Kongsberg, kde k útoku došlo.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Dánský občan, který je podezřelý ze středeční vraždy pěti lidí v norském městě Kongsberg, podle policie konvertoval k islámu. Policie ho znala a věděla o jeho možné radikalizaci, řekl na tiskové konferenci policejní šéf regionu.

Článek

Norská policie podezírá ze středeční vraždy pěti lidí ve městě Kongsberg sedmatřicetiletého dánského občana. Muž, který v Kongsbergu dlouhodobě žije, podle policie útočil lukem a šípy i dalšími zbraněmi. Ve středu večer byl zadržen a předběžně obviněn, informoval norský list Verdens Gang. Policie uvedla, že se rozhodla zveřejnit alespoň základní informace o podezřelém, protože na sociálních sítích se začaly šířit četné nepravdivé informace. Motiv činu zatím není známý.

„Zadržený byl v noci na dnešek vyslechnut a přiznal se k určitým faktům souvisejícím s případem,“ prohlásila prokurátorka Ann Irén Svaneová Mathiassenová. „Uvidíme, zda oficiálně přizná vinu,“ dodala Mathiassenová, podle níž byl muž policii z dřívějška známý. Advokát muže řekl, že jeho klient s policií spolupracuje.

Policie sdělila, že zadržený je 37letý muž s dánským občanstvím, který má dánskou matku a norského otce. Norská televize TV uvedla, že se podezřelý léčil s blíže neupřesněnými zdravotními problémy a že v minulosti konvertoval k islámu. Policie to nepotvrdila. Prověřuje nicméně, zda se nejednalo o teroristický čin.

Útočník ozbrojený lukem s šípy a dalšími zbraněmi ve středu večer zabil ve městě Kongsberg, které se nachází na jihovýchodě Norska nedaleko metropole Osla, pět lidí a další dva zranil. Oba zranění jsou na jednotce intenzivní péče, nejsou ale v ohrožení života, píší norská média. Regionální policejní šéf Ole Bredrup Saeverud na dnešní tiskové konferenci uvedl, že všem obětím útoku bylo mezi 50 a 70 lety. Zabity byly čtyři ženy a jeden muž.

První hlášení o muži s lukem a toulcem šípů, který střílí po lidech, přišlo v 18:13 místního i středoevropského letního času (SELČ). K útoku došlo v supermarketu Coop Extra, což potvrdila mluvčí řetězce. Jedním ze zraněných v obchodě je policista, který byl v tu chvíli mimo službu.

Očitá svědkyně události pro místní TV 2 uvedla, že si všimla rozruchu a ženy, která se skrývá. Pak zahlédla „muže stojícího v rohu se šípy v toulci na rameni a s lukem v ruce“, informuje agentura AFP. „Potom jsem uviděla osoby, které utíkaly, aby si zachránily život. Jednou z nich byla žena držící za ruku dítě,“ dodala.

Útočník se pohyboval po městě, lidé před ním utíkali a policie se s ním střetla v 18:47. Předcházely tomu velké policejní manévry. Podle norských médií bylo ve městě nasazeno mnoho policistů a nad centrem kroužil vrtulník. Povoláni byli i pyrotechnici. Úřady vyzvaly obyvatele, aby nevycházeli; některé čtvrti byly policejně uzavřeny.

Vedení norské policie v reakci na útok začalo urychleně všem strážcům zákona vydávat zbraně, protože většina policistů slouží v této severské zemi neozbrojena, píše AFP.

Premiérka země Erna Solbergová uvedla, že zprávy o činu jsou „děsivé“. „Rozumím, že mnoho lidí má strach, ale je důležité zdůraznit, že policie má nyní situaci pod kontrolou,“ řekla podle agentury Reuters na tiskové konferenci.

„Podle policie nic zatím nenasvědčuje tomu, že by došlo ke zvýšení stupně ohrožení v zemi,“ stojí v prohlášení policejního ředitelství.

Norsko, jinak tradičně pokojná země, byla v minulosti dějištěm několika útoků pravicových extremistů. Ten nejhorší se stal 22. července 2011, kdy Anders Behring Breivik zabil 77 lidí. Většinu z nich postřílel na ostrově Utöya nedaleko Osla, kde měla setkání sociálnědemokratická mládež.

Reklama

Související témata:

Doporučované