Hlavní obsah

Z Viktoriiných vodopádů zbyl potůček. Podívejte se, co způsobilo sucho

Úbytek vody a proměna Viktoriiných vodopádů má dopady i na turistický ruch.Video: Daniela Kučerová, Reuters

 

Reklama

Viktoriiny vodopády, pýchu řeky Zambezi, sucho v tomto ročním období trápí každoročně, letos je proměnilo ve vysychající potůček.

Článek

Změny klimatu dopadají i na nejikoničtější přírodní úkazy a turistické atrakce světa. Viktoriiny vodopády ležící na řece Zambezi v jižní Africe zaznamenaly v letošním období sucha znepokojivý pokles stavu vody.

Pro období sucha je pokles hladiny vody běžný, podle státních úřadů je ale tento pokles přímo nevídaný. Na místě je v současné chvíli nezvykle vidět velká část kamenné stěny, přes kterou za normálních okolností na kilometrové šířce padá řeka Zambezi do více než 100 metrů hlubokého kaňonu.

Foto: Twitter.com/KellyAlpals

Takhle vypadaly Viktoriiny vodopády v lednu 2019.

„I když vodopády vysychaly v předchozích letech, tak nikdy v takovém rozsahu,“ řekl Dominic Nyambe, prodejce turistických suvenýrů poblíž vodopádů na zambijské straně. Tu se sousedním Zimbabwe spojuje jeden z pouhých čtyř silničních mostů na celém toku Zambezi. „Za třicet let jsem je v takovém stavu nikdy neviděl. Všechny nás to ovlivňuje. Klienti na internetu zjistí, jak teď vodopády vypadají a přicházíme o turisty.“

Foto: Twitter.com/ZombyWoof4

Takhle vypadaly Viktoriiny vodopády v roce 2015.

Na konferenci o změně klimatu COP25 v Madridu světoví lídři řešili, jak zastavit katastrofické oteplování způsobené emisemi skleníkových plynů. Jižní Afrika na dopady lidské činnosti doplatila – vodovodní kohoutky vysychají, 45 milionů lidí přežívá díky potravinové pomoci.

Zimbabwe a Zambie trpí i výpadky elektrické energie. Obě země jsou silně závislé na vodní energii z přehrady Kariba na řece Zambezi tekoucí skrze vodopády.

Současný stav vodopádů, které v podstatě nejsou nic než suchý kámen, okomentoval i zambijský prezident Edgar Lungu. „Jde o jasný důkaz toho, co změna klimatu v našem prostředí způsobuje.“

Foto: Twitter.com/ZombyWoof4

Viktoriiny vodopády dnes.

Vědci jsou v obviňování změny klimatu opatrnější. Výzkumy prováděné místními hydrology se totiž zabývaly průtoky vodopádů v řádech desetiletí, nikoli pouze konkrétních let. „Takže je obtížné říct, že je současný stav zaviněný změnou klimatu, tato období sucha tady byla vždy,“ tvrdí odborník na řeku Zambezi Harald Kling. „Až se toto bude dít častěji, můžeme říct, že za to může změna klimatu.“

Vědci pro oblasti Zambezi vypracovali klimatické modely předpovídající častější období sucha. Ty ale nepředpokládaly, že tato období budou přicházet tak brzy. „Je dost překvapivé, že poslední takové sucho tu bylo jen před třemi lety. Když se voda v řece začala ohřívat, každou sekundu se odpařilo 437 metrů krychlové vody,“ dodal Kling.

„Na moc vody to nevypadá,“ podotkl návštěvník z Německa při pohledu na vyschlé vodopády. „Pár kamenů na skále a mezi nimi teče trochu vody,“ popsal situaci student.

Nad zklamáním turistů přijíždějících kvůli ikonickým vodopádům ale stojí obavy vědců a místních obyvatel. „Kvůli změnám klimatu se zpožďují monzuny. Jednou za čas přijdou silné deště, které ale kvůli nesnesitelně dlouhým suchým obdobím půda nedokáže dostatečně zadržet,“ řekl pro Reuters odborník na Zambezi Richard Beilfuss.

Reklama

Doporučované