Hlavní obsah

Za dítětem do Česka? Léčba neplodnosti se téměř zastavila

Kliniky reprodukční medicíny se kvůli koronaviru téměř zastavily. Foto: Unica BrnoVideo: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Koronavirus výrazně omezil padesátku klinik asistované reprodukce v Česku. Lidé, kteří plánují umělé oplodnění, čekají na léčbu v nejistotě.

Článek

Po umělém oplodnění se tu ročně narodí okolo čtyř tisíc dětí. Česko v tomto druhu pacientské péče patří k evropské špičce a za léčbou každý rok míří desítky tisíc párů. Až polovina přijíždí ze zahraničí.

Výbornou reputaci zajišťuje padesátka reprodukčních klinik, pandemie koronaviru však život v nich téměř zastavila. „Provoz je výrazně utlumený, abychom neohrozili bezpečnost personálu, a především párů. Když odečtu zahraniční pacienty i většinu domácích, tak jsme asi na deseti až patnácti procentech zákroků, které běžně děláme,“ uvedl primář kliniky Unica Tomáš Čepelák. Zařízení má pobočky v Praze i Brně.

Většina klinik musela léčbu v první půli března utlumit kvůli karanténním opatřením a dalším restrikcím. „Na konci března jsme měli začít s hormonální stimulací, která předchází umělému oplodnění. Zvládli jsme ještě úvodní schůzku na klinice, ale pak nám volali, že léčbu musíme přerušit. Je to nepříjemné, protože nevíme, kdy se situace zlepší. Nějak to zvládneme,“ uvedla jedna z brněnských pacientek, která si nepřála zveřejnit jméno.

Kliniky nyní asistují jen párům, které už s léčbou začaly. „Někdy zvládneme i deset operačních zákroků za den, teď je provoz opravdu silně zredukovaný a děláme zákroky ojediněle jen u pacientek, které byly rozestimulované. Už jsme u nich tedy zahájili cykly asistované reprodukce. Ty nové na drtivé většině českých klinik od půlky března nezačínají,“ uvedla majitelka brněnské kliniky Repromeda Kateřina Veselá.

Léčbu v Česku často podstupují zahraniční pacienti, na některých klinikách tvoří až polovinu objednaných. Zavřené státní hranice tak znamenají problém. „Většinu odběrů vajíček a transferů jsme stihli. Párům, které měly na spadnutí hormonální stimulaci, jsme zavčas dali vědět,“ řekl Čepelák.

Podobně to řešili i na jiných klinikách. „V některých případech jsme také využili spolupráce se zahraničními klinikami a pacienti mohli dokončit léčbu v nouzovém režimu v domovském státě,“ sdělila Veselá.

Pacienty v těchto týdnech zajímá, jestli koronavirus může těhotenství ohrozit. „Ptají se, jak se přenáší, jestli může ovlivnit pohlavní buňky. Probíráme se různou odbornou literaturou, doporučením asociací. Zatím nebyl prokázaný žádný negativní vliv na vývoj dítěte,“ zdůraznil Čepelák.

Páry, pro které často reprodukovaná asistence znamená jedinou cestu k dítěti, hledají uklidnění. „Je to velmi náročné, protože jim nejsme schopní sdělit jasné informace. Neví je ani vláda a krizový štáb. Sice jsme zavřeli reálné dveře, ale ty elektronické fungují. Naši lékaři konzultují s pacienty léčbu virtuálně a je to velmi oblíbený způsob,“ sdělila Veselá.

Podobně jako v jiných postižených odvětvích má COVID-19 a restriktivní opatření na kliniky výrazný ekonomický dopad. Většina personálu zůstala doma, hlídá děti nebo je na nuceném home office. Zaměstnanci pobírají šedesát procent průměrného platu. „Jen malá část manažerů, lékařů a zdravotnického personálu na kliniku chodí a ošetřuje akutní pacienty,“ upřesnila Veselá.

Lékaři zatím netuší, kdy se kliniky vrátí do původního režimu. Shodují se, že se vše bude odvíjet od uvolňování vládních opatření. Otazník nadále visí nad uzavřenými hranicemi a tak není jasné, kdy se pro zahraniční návštěvy znovu otevřou. „Žádné propouštění nehrozí, jsme silná společnost, ale pokud by tento stav přetrvával víc než tři měsíce, budeme se muset nad tím zamýšlet. Nicméně si nedokážu představit, že by se nedalo vycestovat třeba několik let,“ uvedla ředitelka kliniky Unica Michaela Šilhavá.

Vedení klinik věří, že brzy budou pacientům znovu pomáhat s početím. „Může dojít k rozvolnění představ, co je a není akutní případ. Úhrada úkonů asistované reprodukce je vázaná na věk 39 let u pacientek. Pro pacientky na této věkové hranici by bylo oddalování léčby velmi nepříjemné. Budeme to řešit individuálně,“ uvedla Veselá. Na klinice dokonce uvažují o testování pacientů na koronavirus, které by bylo součástí reprodukční léčby.

V Česku ročně přijde na svět přibližně 115 tisíc dětí. Na klinikách se shodují, že i přes mnohé potíže krizová období paradoxně vedou k vyšší porodnosti. „Osobně se modlím, aby mnoho lidí teď otěhotnělo doma. Je to taková vize, ať teď lidé zkoušejí tyto krásné věcí, když mají prostor a čas. Třeba nás ani nebudete potřebovat,“ dodala Šilhavá s úsměvem.

Reklama

Související témata:

Doporučované