Hlavní obsah

Za plotem jim roste veliká budova. Město jde developerovi na ruku, říkají

Záhady Josefa Klímy: Když jde město developerovi na ruku, se stížnostmi nemáte šanci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Manželé Janouškovi koupili v roce 2009 pozemek v Jesenici u Prahy a postavili rodinný dům. V jejich sousedství měla vyrůst administrativní budova. Jenže loni v prosinci přišel developer se změnou. Namísto kanceláří vybuduje byty.

Článek

Město Jesenice dalo v řízení o změně stavby před dokončením souhlas a stavební úřad změnu schválil. Namísto kanceláří, které se po konci běžné pracovní doby vyprázdní, roste nad hlavou Janouškových čtyřpatrová budova o 35 bytech s obytnými terasami. Čtyřpatrová budova s obytnými terasami vyrůstá jen přes ulici a rodině teď hrozí úplná ztráta soukromí. Podle developera ale změna stavby neměla Janouškovy překvapit. O tom, že na místě budou možná byty, je prý při koupi pozemku ústně informoval. Jenže změna nepřekvapila pouze Janouškovy. Rodina Procházkových si kupovala parcelu s tím, že budou v Jesenici úplně poslední. Za jejich parcelou měl vzniknout lesopark. Jenže potom obec schválila změnu územního plánu.

Stavební úřad při řízení o změně stavby sousedy neobeslal a zdůvodňuje to tím, že vlivy obytné budovy nebudou větší než vlivy budovy kancelářské, a tak je obesílat nemusel. Janouškovi se teď prostřednictvím právní kanceláře snaží řízení znovu otevřít jako takzvaní opomenutí účastníci. Tvrdí, že dalším problémem je parkování. Místa v podzemních garážích domu nebudou pro budoucí obyvatele stačit. Město Jesenice se svých obyvatel nezastalo a se změnou souhlasilo, protože podle starosty Pavla Smutného na ní obec vydělá. Argumentuje i výhodným prodejem pozemku pro budoucí vstupní prostor pro plánovaný lesopark. Oproti tomu místní tvrdí, že město získalo jen - pro developera - naprosto bezcenný pozemek, přes který vedou dráty vysokého napětí.

Navíc obytná budova podle stěžovatelů ani nesplňuje regulativy dané územním plánem. Nesplňuje totiž podmínku zastavět maximálně 50 procent plochy a zeleni nechat minimálně 30 procent pozemku. Jaký trik použil stavební úřad, aby vyšel developerovi vstříc? Zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované