Hlavní obsah

Za tajnůstkáři Fouskem a Poborským se tísní zástupy dalších kandidátů

Foto: Profimedia.cz

Snímek z roku 2019 zachytil Karla Poborského při otevírání akademie na Olomoucku, v Nových Sadech. Po Poborského pravici generální sekretář FAČR Jan Pauly, dále předseda Martin Malík, zcela vlevo tehdejší náměstek olomouckého hejtmana, dnes prostějovský primátor František Jura. Všichni jmenovaní muži budou ve čtvrtek na valné hromadě FAČR tak či onak ve hře.

Reklama

V záři reflektorů sice stojí Petr Fousek a Karel Poborský coby kandidáti na pozici předsedy FAČR. Ale na čtvrteční valné hromadě fotbalové asociace se bude bojovat také o mnoho dalších pozic v jakési neoficiální fotbalové vládě.

Článek

Superdebata předsednických kandidátů Petra Fouska a Karla Poborského na O2 TV Sport nepřinesla v úterý večer žádné nové šokující sdělení.

Specifikem těchto voleb je velké personální tajemno, které oba kandidáty obestírá. Bývalého reprezentanta Karla Poborského významně víc. Subjekty, které ho k možnosti kandidovat nominovaly, neprozradil ani tentokrát. Je to unikátní postup, až dosud se v historii asociace s tímto seznamem nikdo netajil.

„Nebyl jsem s těmi subjekty, co mi nominace daly, domluven, že je zveřejním. Jsou jich zhruba tři desítky. Kdo se ke mně chtěl přihlásit, ten to udělal,“ konstatoval Karel Poborský. Z velkých hráčů na české fotbalové mapě se k němu přihlásila zejména Sparta Praha a také Miroslav Pelta, bývalý předseda a majitel FK Jablonec.

Poborský až dosud nejmenoval jediného muže, kterého by chtěl mít ve výkonném výboru po svém boku. Žádné ženy nekandidují. Bývalý reprezentant opakovaně zmínil, že na pozici generálního sekretáře FAČR mu nevadí Jan Pauly. Tentokrát Poborský použil slova: „Já nového generálního sekretáře nehledám.“ Dodal také, že v roli předsedy komise rozhodčích by chtěl mít Radka Příhodu.

V preferenci Radka Příhody se s protikandidátem shodne. Fotbalový diplomat Petr Fousek už navíc opakovaně veřejně deklaroval, že coby předseda by chtěl obsadit pozice svých místopředsedů Vladimírem Šmicerem za Čechy a Jiřím Šidliákem za Moravu. Obecně spojuje Fousek reformy FAČR právě s velkou personální obměnou ve vedení asociace.

Petr Fousek také hned po uzávěrce kandidatur zveřejnil svůj seznam nominací:

Ale co se týče jakýchkoli dalších personálních otázek, má zatím i Fousek nadále ústa zavřená na zámek. Naznačil, že víc možná prozradí přímo v průběhu valné hromady.

Ta ve čtvrtek v Nymburce nejprve zvolí předsedu. Připomeňme, že v I. kole volby by se předsedou stal ten, kdo by získal nadpoloviční počet hlasů v obou komorách, tedy v české i moravské. Předpokládá se, že to se nestane a že v Čechách bude dominovat Poborský, na Moravě Fousek.

Pokud se to opravdu stane, bude následovat druhé kolo volby. A v něm vyhraje ten, kdo získá prostou většinu hlasů od delegátů na valné hromadě. Pokud přijedou všichni pozvaní, bude jich tam 199. A pokud budou všechny hlasy platné, zvítězí tedy ten, co získá 100 hlasů či více.

Následovat budou volby do dalších 11 pozic ve výkonném výboru FAČR. Ty jsou podle stanov rozvrstveny takto: český a moravský místopředseda, předseda Řídicí komise pro Čechy, předseda Řídicí komise pro Moravu, dva zástupci profesionálního fotbalu, tři zástupci za okresy a kraje v Čechách a dva zástupci za okresy a kraje na Moravě.

Skutečnou moc v českém fotbale pak nezíská ani tak předseda, jako spíše ta strana, která získá většinu ve výkonném výboru. Podle toho bude fotbal nastaven spíše k reformám, po kterých rozhodně hlasitěji volají „fouskovci“, nebo spíše ke konzervování současného stavu. Výkonný výbor hlasuje ve sboru, to znamená, že předsedův hlas má váhu „jen“ jednoho z dvanácti. Byť samozřejmě předseda reprezentuje fotbal navenek, nastoluje témata a celkově by měl zastávat vůdčí roli. Zda dokáže své myšlenky prosadit, o tom ale rozhodne jejich podpora ve výkonném výboru.

Proto jistě nebude od věci si alespoň několik kandidátů na další funkce přinejmenším letmo představit. Celkový původní seznam všech kandidátů naleznete zde.

Babišův muž proti Malíkovi, oba proti Šmicerovi

Jak známo, Vladimír Šmicer ustoupil z předsednické kandidatury, chce ale získat roli českého místopředsedy. O ni už neusiluje plzeňský boss Adolf Šádek. Též Rudolf Řepka avizoval, že proti kolegovi z F-evoluce Šmicerovi nepůjde, totéž lze čekat od Tomáše Neumanna ze stejného uskupení.

Nebylo by překvapením, kdyby Michal Fischer z Pražského fotbalového svazu také ustoupil. A to nejspíš Martinu Malíkovi, současnému předsedovi FAČR, který se přece jen pustil do volebního klání, byť jen o místopředsednickou pozici. Se zdůvodněním, že cítí podporu z profesionálního fotbalu.

Předpokládejme, že zejména od Sparty, ale to je jen spekulace. Čeká se tedy souboj Malíka se Šmicerem a také s Janem Richterem, předsedou OFS Chomutov, který je zároveň poslancem a volebním manažerem ANO.

Richter už se v minulosti vyjádřil, že chce být místopředsedou po boku Karla Poborského. A sám Poborský opakovaně mluví o tom, že podle něj už Malík na žádnou funkci kandidovat neměl. V souvislosti s nevolenými funkcemi zatím o Malíkovi nehovořil. Zmínil se však pozitivně o jeho působení ve STES, obchodní společnosti FAČR. Malík v ní zastává roli generálního ředitele. A mnozí by ho tam jistě rádi viděli dál. Mnozí jiní zase nikoli.

Pokud Richter či Malík z tohoto volebního souboje o roli místopředsedy neuhnou, lze čekat, že se v konzervativním táboře o hlasy spolu střetnou. A Richter jich nemusí získat málo, protože se těší podpoře kolegy z chomutovského OFS Zdeňka Vaňkáta, který v postberbrovském táboře umí sehnat hlasů spoustu. Zda bude platit model, že když se dva perou, směje se třetí, tedy Šmicer, to se uvidí ve čtvrtek.

Z Moravy si Fousek vybral Šidliáka

O pozici moravského místopředsedy se utká čtveřice kandidátů. Pozici obhajuje Zdeněk Zlámal, podnikatel ve stavebnictví, jehož bratr František, řečený Bobby, jakož i syn Zdeněk se proslavili ve fotbalové brance. Kritici Zlámalovi vyčítají, že dopustil prolomení stanov. Ty Moravě donedávna umožňovaly zablokovat volbu předsedy, pokud nedošlo k dohodě s českou komorou, teď už nikoli. A také je mu vyčítáno, že se zejména po Peltově a vlastně i po Berbrově pádu neujal aktivnější role ve vedení FAČR.

Před 4 lety Zlámal jen těsně porazil Františka Juru, tehdy náměstka olomouckého hejtmana, nyní primátora města Prostějova, to vše pod křídly hnutí ANO. Jakkoli je primátorská funkce extrémně časově vytěžující, Jura tvrdí, že by stíhal pobývat den v týdnu v Praze a spoluřídit český fotbal. Angažuje se také v prostějovském klubu, za tím účelem shání prostředky na jeho rekonstrukci. Když se řekne Prostějov, ve sportovním prostředí každého napadne jméno obchodníka se sportem Miroslava Černoška. A od něj vždy vedla přímá vazba hodně blízko k Miroslavu Peltovi.

Těmito vazbami nejsou zatíženi další dva kandidáti. Václav Salač se profiloval jako Moravan sdílející principy F-evoluce, ta ale na Moravě kořeny nezapustila, angažovala se zejména v Čechách. F-evoluce na Moravě navázala konstruktivní dialog s tamním uskupením, které ještě v temných berbrovských časech kladlo strahovskému autokratickému vedení odpor a snažilo se zachovat alespoň zbytek moravské politické síly uvnitř FAČR, aby další expanzi berbrovských manýr na svém území zamezilo.

Právě tohle uskupení by mělo Petru Fouskovi hypoteticky generovat nejen na Moravě, ale vlastně v rámci celé valné hromady jeho klíčovou podporu. Jestli bude ve spojení s českými hlasy od F-evoluce a dalších subjektů stačit na zvolení Fouska předsedou, to se samozřejmě teprve uvidí.

Každopádně na valné hromadě bude toto uskupení reprezentovat právník Jiří Šidliák, který se před několika lety z Moravy přestěhoval do Prahy a zabývá se intenzivně sportovní legislativou. V minulosti byl členem Odvolací komise FAČR, na protest proti Berbrovi z ní ale odstoupil. Šidliák je kandidátem na moravského místopředsedu s přímou podporou Petra Fouska.

Na stejném břehu by měl stát podnikatel Pavel Nezval, muž, který v dosavadním výkonném výboru v řadě případů leckdy jako jediný nehlasoval s malíkovsko-berbrovskou formací. A nyní chce obhájit pozici předsedy Řídicí komise pro Moravu. Pro reformu a pro Fouska by měli být naladěni i kandidáti za okresy a kraje Vladimír Kristýn a Radek Zima. Protivníkem jim tu bude Karel Kula, který se naopak v končícím výkonném výboru nijak zvlášť revolučně neprojevoval.

Magnetem souboj o dvě místa za ligu

V české komoře býval Jiří Trněný, předseda OFS Prachatice, po léta jedním z mála, kdo si troufal hlasovat proti Berbrovi. Teď kandiduje na předsedu Řídicí komise pro Čechy spolu se zástupci F-evoluce Tomášem Novákem a Romanem Žďárským. Favoritem je tu ale Martin Drobný, který po Berbrovi „zdědil“ Plzeňský fotbalový svaz. Jeden z nejbližších Berbrových spolupracovníků bude spoléhat na to, že v ČFL a českých divizích je hlad po změnách a reformách minimální.

Sledovaná jistě bude i volba dvou zástupců za I. a II. ligu. Kandidují tu předseda a místopředseda LFA, tedy Dušan Svoboda (Sparta) s Adolfem Šádkem (Plzeň), na kandidátce jsou napsáni i dva zástupci Slavie, konkrétně Jaroslav Tvrdík s Tomášem Bůzkem. A vedle nich také Martin Malík a Jiří Rýva, člen představenstva Viktorie Žižkov.

Na původním seznamu členů výkonného výboru za české okresy a kraje figurovalo původně dokonce 14 osob. Například René Živný, nový šéf Pardubického KFS, už ale z této volby odstoupil, další to nejspíš teprve čeká.

Na valné hromadě se tak v jednom pomyslném kotlíku zamíchají a „povaří“ poměry sil nastavené v profesionálním, výkonnostním i amatérském fotbale, jakož i v jednotlivých regionech. Utkají se ti, co budou dosavadní pozice obhajovat, s těmi, co by je rádi nahradili.

Čekají tedy český fotbal zásadnější změny? Záleží na volebním výsledku. Na výběru předsedy i na tom, jakou jedenáctku spolupracovníků mu delegáti vyberou.

Reklama

Doporučované