Hlavní obsah

Za zablokovaný Suez může žena. Úspěšná egyptská námořnice čelí fake news

Foto: Facebook Marvy Elselehdarové

Marva Elselehdarová, egyptská námořnice.

Reklama

Egyptská námořnice čelila diskriminaci kvůli pohlaví už na akademii, nyní se stala terčem fake news označujícím ji za viníka zablokování Suezského průplavu.

Článek

V době, kdy obří kontejnerová loď Ever Given zablokovala Suezský průplav, brázdila vlny Středozemního moře nedaleko Alexandrie. Stovky kilometrů daleko, na egyptské lodi Aida IV. Přesto se 29letá Marva Elselehdarová, vůbec první námořnice v egyptské historii, která dosáhla hodnosti prvního důstojníka, dozvěděla, že nehoda v průplavu je její chyba. „Byla jsem v šoku,“ citovala mladou ženu stanice BBC.

Fámy o tom, že za nehodu v Suezu může Elselehdarová, se rychle šířily po sociálních sítích díky screenshotu článku serveru Arab News. Článek o ní skutečně na tomto webu 22. března vyšel, nic o tom, že by měla prsty v nehodě v Suezu, se v něm ale nepsalo. Falešnou zprávu šířilo i několik falešných twitterových účtů založených pod jejím jménem. Ona sama netuší, kdo jako první fake news vypustil a proč: „Cítila jsem, že bych mohla být terčem kvůli tomu, že jsem úspěšná žena v tomto oboru, nebo proto, že jsem Egypťanka. Nejsem si jistá,“ spekuluje.

Elselehdarová se prosadila v oboru, v němž jednoznačně dominují muži, a to nejenom v Egyptě. Podle Mezinárodní námořní organizace tvoří ženy jen dvě procenta mezi všemi námořníky. Ona sama ale říká, že moře vždy milovala a inspiroval ji bratr, který se dostal na Arabskou akademii pro vědu, technologie a námořní dopravu (AASTM) –⁠ regionální univerzitu provozovanou Ligou arabských států.

AASTM tehdy přijímala jen muže, Elselehdarová ale přesto podala přihlášku. Její žádost se nakonec dostala až do nejvyšších míst a po zásahu tehdejšího prezidenta Husního Mubáraka ji na vysněnou školu přijali.

Během studia bojovala na každém kroku se sexismem. „Byli tam různě smýšlející starší muži a pro mě bylo těžké najít lidi smýšlející jako já, s nimiž bych se mohla bavit,“ vzpomíná dnes s tím, že bylo obtížné absolvovat školu osamocená a zachovat si duševní zdraví. „Lidé v naší společnosti stále nepřijímají myšlenku, že na moři mohou nadlouho a daleko od svých rodin pracovat i dívky,“ dodává.

Po dokončení studií se z Elselehdarové stala první a nejmladší egyptská první důstojnice. V roce 2015 vedla výše zmíněnou loď Aida IV, která jako vůbec první plavidlo proplula tehdy nově rozšířeným Suezským průplavem. O dva roky později mladou ženu vyznamenal prezident Abdal Fattáh Sísí během oslav Mezinárodního dne žen.

Když se Elselehdarová dozvěděla o fake news, o své roli v blokádě Suezu, obávala se, jaký to bude mít dopad na její práci. Článek byl v angličtině a přečíst si ho mohli lidé na celém světě. Nejdříve ji vyděsily negativní komentáře na sociálních sítích a snažila se fámu vyvracet, později ale ocenila i podporu od svých kolegů i mnoha obyčejných lidí.

Kromě toho pocítila i jistou mediální slávu: „Stojí za to zmínit, že jsem se stala známější než dřív,“ přiznává.

V příštím měsíci bude skládat závěrečné zkoušky, po nichž by měla získat hodnost kapitánky. Elselehdarová doufá, že uspěje a i nadále bude sloužit jako vzor dalším ženám, které by se chtěly prosadit v tomto oboru. „Můj vzkaz ženám, které se chtějí prosadit v námořnictví, je, aby bojovaly za to, co milují, a nenechaly se nijak odradit,“ uzavírá úspěšná Egypťanka.

Reklama

Související témata:

Doporučované