Hlavní obsah

Zabere ženská karta? Warrenová má šanci vyhrát primárky

Foto: Profimedia.cz

Americká senátorka Elizabeth Warrenová na předvolební debatě.

Reklama

„Chci se stát první prezidentkou Spojených států amerických.” Tak zní mantra senátorky Elizabeth Warrenové, jedné z favoritek demokratických primárek amerických prezidentských voleb. Po úterní televizní debatě ve státě Iowa se na jejím potenciálu opět shodla severoamerická média. Jedno z hlavních témat diskuze podle nich byla právě otázka žen v politice. Za co bojuje Warrenová? Srovnávají ji Američané s Hillary Clintonovou? První primárky začínají už 3. února.

Článek

„V Bílém době je toho tolik, co může… Ach, jak ráda to říkám… Prezidentka dělat sama,” prohlásila Elizabeth Warrenová před iowským publikem ve městě Sioux City v létě minulého roku. Sedmdesátiletá senátorka se narodila v Oklahomě, kde, jak často vypráví na svých předvolebních setkáních s voliči, jako malá posadila všechny svoje panenky a hrála si na školu. Učitelkou chtěla být odjakživa.

Šli byste s Berniem na pivo?

Vyučující se opravdu stala, a to na Ivy League univerzitě, na Harvardu, kde studenty vzdělávala v právničině. Senátorkou se stala v roce 2012. A nyní je, podle dat serveru Politico, třetí nejfavorizovanější političkou demokratických primárek. A také jedinou ženou, která má aktuálně vůbec nějaké šance na souboj o West Wing. To si Warrenová velmi dobře uvědomuje a tento fakt akcentuje při každé příležitosti.

„Ve Spojených státech je výhodou, že hraje ženskou kartu, u nás by to bylo nevýhodou,” uvažuje nad Warrenovou redaktorka Deníku N Jana Ciglerová. „Ženy tam mají daleko lepší společenské postavení a vkládají do nich velké naděje,” dodává.

Podle komentátora amerického týdeníku The New Yorker, který senátorku dlouhodobě sleduje při předvolební kampani, má politička opakující se gesta i narativ. Když se například snaží rétoricky podtrhnout nějaké sdělení, pomáhá si zatnutou pěstí. A když vypráví o svém životě, původní otázka moderátorů vlastně tak trochu bledne. Elizabeth ji umí přetavit ve vykreslení své osobnosti.

Foto: Profimedia.cz

Předvolební debata ve státě Iowa.

„Elizabeth Warrenová i Amy Klobucharová na debatě velmi sebevědomě vypočítávaly vlastní úspěchy a volební vítězství,” popisuje dění na úterní debatě v Iowě Ciglerová. Podle novinářky je na Warrenové vidět, jak skvěle připravená na debaty chodí. Na druhou stranu ale uvažuje, že právě to jí možná lehce ubírá na autenticitě.

„Za to bych se ale vždycky sama okřikla. Jsme zvyklí ženy hodnotit podle sympatií. U Hillary Clintonové to bylo stejné,” připomíná Jana Ciglerová. „Lidé říkali, že ji volit nebudou, protože by s ní na večeři nešli. Podívejte se na Donalda Trumpa, snad neznám nesympatičtějšího člověka, ale to je až na druhém místě. Nebo Bernie Sanders, chtěli byste s ním jít na pivo?”

Elizabeth jako nová Hillary?

Česká novinářka zmínila to, co dělají i její američtí kolegové, tedy srovnávání s Hillary Clintonovou, která měla v minulých prezidentských volbách blíž do Bílého domu než jakákoliv žena před ní. „Ale příběh Elizabeth Warrenové je dost jedinečný, takový Hillary Clintonová neměla,” píše v New Yorkeru Benjamin Wallace-Wells. „Warrenová má daleko blíže k lidem,” souhlasí Ciglerová.

Na setkání s voliči senátorka často vypráví o chudobě svých rodičů a o krizi, kterou její rodina prošla poté, co měl její otec infarkt. Warrenové matka musela do práce a ona často ráda opakuje matčino heslo „o náš dům nepřijdeme”. Mladá Elizabeth si musela vydobýt stipendium na vysokou školu, vdala se, musela si přivydělávat jako servírka. Vyhodili ji z pozice speciální pedagožky, když otěhotněla. Rozvedla se a znovu vdala. To vše vytvořilo podhoubí pro její, mnohými označovanou jako velmi levicovou, politiku.

Novinářka Deníku N to však rozporuje. Podle ní Elizabeth Warrenová chce to, co například v Česku vůbec nevnímáme jako levicová témata. Mezi její hlavní argumenty patří, že školství by mělo být pro všechny dostupné, stejně tak zdravotní pojištění a péče. „To je u nás automatické,” připomíná Ciglerová.

S jejím životním příběhem se ztotožňují hlavně dvacátnice, které i hojně navštěvují její předvolební akce. Úterní debata ve městě Dubuque v Iowě nebyla výjimkou. „V mých snech jsme nejlepší kamarádky,” znělo od jedné z nich v mikrofonu v konferenčním centru Grand River.

Nebudete přece volit Pocahontas

Ve státě Iowa původně žila spousta indiánských kmenů. Dodnes zůstali Iowové. Právě okolo údajného indiánského původu demokratické prezidentské kandidátky se zrodila již předminulý rok kontroverze.

Warrenová si nechala udělat test DNA a zjistila, že její indiánský původ je takřka nepatrný. Omluvila se poté, že se s původními obyvateli severoamerického kontinentu ztotožňovala. „Měla trochu horší mediální začátek s kauzou Pocahontas, kterou se trochu znevěrohodnila,” souhlasí Ciglerová.

Současný prezident Donald Trump ji totiž velmi často a rád ve svých projevech označuje jako „Pocahontas”, podle disneyovské animované postavy. Pejorativní přezdívka se ve Spojených státech spojuje s indiánským původem a z Warrenové si Trump spíše utahuje. „Musíte volit mě, nemáte na výběr. Nebudete přece volit Pocahontas,” řekl Trump členům Izraelsko-americké rady loni v červenci.

Trhliny v přátelství se Sandersem

Souboj ale Warrenová svádí aktuálně zejména v demokratickém rybníčku. Po úterní debatě se hovořilo zejména o jejím vztahu s Berniem Sandersem, jiným kandidátem na amerického prezidenta. Se Sandersem je pojí dlouholeté přátelství, které však nalezlo své trhliny, když podle Warrenové Sanders prohlásil, že žena se nikdy nemůže stát prezidentkou.

Na debatě výrok Sanders popíral, ze záběrů americké stanice CNN je vidět, že mu Warrenová dokonce odmítla podat ruku. Podle Ciglerové i amerických komentátorů však Warrenová reagovala ze všech kandidátů nejlépe a měla nejpádnější argumenty. „Bernieho Sanderse si namazala na chleba,” glosuje česká novinářka.

Reklama

Doporučované