Hlavní obsah

Záběry policejní brutality: Kopl si každý. Pak ho nechali bezvládně ležet

Upozornění: Video obsahuje záběry, které zachycují násilí. Video ukazuje policejní zásah proti demonstrantům v Bělehradě.Video: twitter.com/VladimirStev

 

Reklama

Srbové už mají dost koronavirových zákazů. Druhou noc vyšli do ulic Bělehradu protestovat proti další vlně restrikcí, kterou vláda avizovala. Reakce pořádkových složek byla brutální.

Článek

Lidé se vydali do ulic i přes varování prezidenta Aleksandara Vučiće, že podobná shromáždění mohou vést k šíření nákazy koronaviru. Druhou noc protestovali proti způsobu, jakým vláda řeší současnou pandemii.

Epidemiologická situace v zemi se zhoršila a obyvatele Bělehradu měl podle vládních plánů znovu potkat zákaz vycházení. Konečné slovo má krizový štáb, který verdikt oznámí během čtvrtka.

Někteří demonstranti házeli na policisty světlice a kameny, napsal server BalkanInsight. Reakce byla tvrdá. Na sociálních sítích se objevila videa, na kterých je zaznamenána nebývalá policejní brutalita. V úvodním videu naleznete ukázku. Je v ní vidět, jak policisté odchytnou jednoho z utíkajících demonstrantů. Srazí ho k zemi a postupně se v jeho mlácení vystřídá celá řada z nich. Zmučené tělo pak jiní dva muži v uniformách jen odklidí ze silnice, aby nebránilo průjezdu policejního konvoje.

Na drastické záběry nikdo z oficiálních představitelů země dosud nereagoval. Ministr vnitra Nebojša Stefanović pouze uvedl, že bylo zraněno deset policistů. Zraněné na straně demonstrantů neoznámil.

Prezident Vučić viní z organizování nepokojů krajně pravicové skupiny a blíže neurčené „zástupce regionálních zpravodajských služeb“, kteří podle něj chtějí podkopat postavení Srbska.

Obyvatele metropole žádal, aby se protivládních shromáždění neúčastnili a zabránili tak šíření viru. „Už nemáme volná lůžka v nemocnicích. Otevřeme ale nové nemocnice,“ uvedl během svého vystoupení.

Většina z protestujících, kteří vyšli do ulic ve středu večer, měla na obličejích roušky. Před budovou parlamentu pískali a vykřikovali hesla jako Vučići, odstup! Někteří z nich házeli na příslušníky pořádkové policie kameny, ti zasáhli slzným plynem. Pak použili obušky.

Sedmimilionové Srbsko dosud zaznamenalo 17 076 případů nákazy koronavirem a 341 úmrtí. Ve středu se počet infikovaných zvýšil o 357, v úterý o 299. Podle zdravotnických úřadů jsou tamní nemocnice zcela přeplněné a jejich personál vyčerpaný.

Podle kritiků může za nárůst počtu nakažených rozhodnutí vlády umožnit i nadále konání fotbalových zápasů, náboženských obřadů, oslav i dalších soukromých shromáždění a rovněž i parlamentních voleb, které se uskutečnily 21. června. Vláda naopak tvrdí, že na vině je nekázeň veřejnosti a nedodržování hygienických pravidel, zejména v nočních klubech.

Reklama

Doporučované