Hlavní obsah

Záběry z dronu: Historické centrum ruského Rostova zničil oheň, 45 zraněných

Podívejte se, jak zachytil požár v Rostově nad Donem dronVideo: Ruptly

 

Reklama

Požár propukl v centru jihoruského města. Úřady kvůli němu vyhlásily výjimečný stav. Někteří obyvatelé spekulují o úmyslném založení ohně.

Článek

Oheň zasáhl plochu 100 000 metrů čtverečních, hořelo až 100 domů, z toho 80 obytných. Při požáru se zranilo 45 lidí, z nichž sedm bylo hospitalizováno. Bezpečnostní složky evakuovaly více než 650 osob, v zasažené čtvrti nefunguje elektrický proud a vypnutý je i plyn.

Práci hasičů komplikoval silný vítr. Zasahovalo více než 1200 hasičů a 200 kusů hasičské techniky. Ministerstvo vnitra propůjčilo pro hašení 7 vrtulníků.

Podle policie požár pravděpodobně způsobil zkrat domácího spotřebiče v opuštěném domě. Ruská verze zpravodajského serveru BBC však informovala o možném úmyslném založení ohně. Zasaženou čtvrť už začátkem srpna postihla série požárů, které někteří místní obyvatelé dávali do souvislosti se zájmem jisté developerské firmy o lukrativní pozemky v této části města.

Domy, ve kterých hořelo dnes, se nacházejí v historickém centru Rostova, kde některé ulice nemají ani asfaltový povrch a kde chybí i kanalizace. Jedna z obyvatelek čtvrtě přitom uvedla, že na začátku srpna jí představitelé neznámé developerské firmy nabízeli za její dům a pozemek 2,4 milionu rublů (zhruba devět set tisíc korun). Když prodej odmítla, zástupci firmy jí vyhrožovali, že dům zapálí.

Video: Vlivem silného větru v Rusku létají vzduchem i jeřáby.

Video: Háta Sassmannová

Reklama

Související témata:

Doporučované