Hlavní obsah

Záběry z Venezuely připomínají občanskou válku. Proti létajícím lahvím s výkaly zasahují vodní děla

Protesty proti venezuelskému prezidentovi pokračují. Další dva lidé zemřeli, jeden je v kritickém stavu.

 

Reklama

Střelba, maskovaní demonstranti, létající lahve s lidskými i zvířecími výkaly, vodní děla a stovky policistů. Tak vypadají eskalující protivládní demonstrace ve Venezuele.

Článek

Protesty Venezuelanů se mění v pouliční boje s bezpečnostními složkami. Ty proti místním tvrdě zasahují vodními děly, slzným plynem a dokonce i střelnými zbraněmi. Venezuelští demonstranti pak na policisty hází nejrůznější předměty, včetně kamenů. Záběry z místa připomínají spíše občanskou válku. Politická a ekonomická krize je den ode dne napjatější. Protesty si vzaly další dvě oběti, desítky lidí byly zraněny.

Výkaly proti policistům

Na středeční demonstraci proti režimu socialistického prezidenta Nicoláse Madura se protestující vybavili speciálními lahvemi, ve kterých byly lidské i zvířecí výkaly. Návod na jejich výrobu dokonce koluje po sociálních sítích. Někteří příznivci opozice ale tuto taktiku kritizují. Podle nich by totiž mohla zvýšit už tak rostoucí počet infekčních onemocnění.

Tisíce zraněných, desítky mrtvých

V oblasti hlavního města bylo ve středu do nemocnic převezeno 84 lidí zraněných při zákroku policie. Proti demonstrantům použila vodní děla a slzný plyn. Smrtelnou střelou, která podle svědků vyšla z policejní zbraně, byl zasažen sedmadvacetiletý Miguel Castillo. Při středečních protestech zemřel také dvaatřicetiletý taxikář Anderson Dugarte. Počet obětí trvajících masových protestů stoupl podle agentury Reuters na 39.

„Jen ve městě Caracas bylo ve středu zraněno více než 600 lidí, jeden mladý člověk je mrtvý. Osm lidí má zlomeniny a více než padesát tržné rány. Další mladý člověk je v kritickém stavu kvůli otřesu mozku a krvácení. To je to, co dnes udělala venezuelská policie,” řekl opoziční zákonodárce Jose Olivares. Oběťmi jsou jak demonstranti, tak vládní sympatizanti, přihlížející nebo členové bezpečnostních složek.

Nepokoje v zemi vyvoval Madurův záměr svolat ústavodárné shromáždění, které by mohlo změnit základní zákon země. Toto rozhodnutí opozice vnímá jako obrovský podvod. Podle ní se prezident jen snaží upevnit svoji moc a zamaskovat státní převrat.

Napětí ve Venezuele roste. Prezident podepsal dekret o svolání ústavodárného shromáždění.Video: Barbora Kalátová

Reklama

Doporučované