Hlavní obsah

Záběry ze vzduchu ukazují ničivé důsledky útoků na syrské ropné rafinérie

Bez komentáře: Nedaleko Džarábulu a Al-Bábu byly v pátek slyšet výbuchy. V tamních rafinériích následně vypukl požár. Během něho shořelo více než 180 nákladních aut a cisteren. Agentura AP uvedla, že nejméně čtyři lidé zahynuli a dalších 24 utrpělo zranění.Video: AP

 

Reklama

Smrt čtyř lidí a zranění čtyřiadvaceti jiných si vyžádal útok na severu Sýrie. Uvedla to s odvoláním na místní zdroje agentura AP.

Článek

V Džarábulu a nedalekém Al-Bábu byly v pátek slyšet výbuchy, uvedla AP. Obě města leží v provincii Halab (Aleppo) na hranici s Tureckem. Syrská televize Al-Ichbáríja oznámila, že byly zasaženy ropné rafinérie, které jsou na území, jež ovládají opoziční skupiny podporované Tureckem.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí ve Velké Británii a válku v Sýrii monitoruje prostřednictvím svých kontaktů na místě, později uvedla, že za útokem stojí ruská armáda. Organizace tvrdí, že ruské válečné lodě ve Středozemním moři vypálily tři střely, které zasáhly právě ropné rafinérie.

Po útoku a následném požáru shořelo více než 180 nákladních aut a cisteren. Agentura AP uvedla, že nejméně čtyři lidé zahynuli a dalších 24 se zranilo.

Ruské válečné lodě se střelami s plochou dráhou se už dříve zapojily do bojů v Sýrii. Zdali za útokem stojí právě ony, se nepodařilo ověřit, informovala agentura AP. Turecká státní agentura Anadolu oznámila, že šlo o balistické rakety, ale není jasné, kdo přesně útoky provedl.

Rusko je hlavním spojencem syrského diktátora Bašára Asada v občanské válce, která trvá už deset let. Od roku 2011 přišlo během konfliktu o život půl milionu lidí. Dalších více než 11 milionů obyvatel, což je asi polovina předválečné populace, muselo opustit své domovy. Z toho 5,6 milionu lidí uprchlo do zahraničí.

Reklama

Doporučované