Hlavní obsah

Zacházejí s námi jako s posledním plebsem, stěžují si praktici po tornádu

Foto: Veronika Skalická, Seznam Zprávy

Původní zdravotní středisko v Lužicích muselo jít po tornádu k zemi. Takto vypadaly ordinace po ničivé bouři.

Reklama

Víc než měsíc po tornádu pracují mnozí lékaři v tristních podmínkách. Jejich pacienti přitom často řeší problémy odvislé od ničivé bouře, třeba nespavost či posttraumatické reakce.

Článek

Místnost v suterénu sportovní haly, do níž vedou desítky schodů. Už přes dva týdny v Lužicích na Hodonínsku takto ordinuje praktická lékařka Hana Výmolová. Zdravotní středisko, kde dřív pracovala, muselo jít po tornádu k zemi. Nové vyroste nejdřív příští rok na podzim. Lékařka teď pacienty přijímá v „bojových“ podmínkách.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„To se ani nedá ordinací nazvat. Hůře chodící lidé se sem nemohou dostat. Nemáme tu vůbec umyvadlo. Jsou tak ztížené odběry a další jinak běžné úkony. Je tu jediná zásuvka, velmi nevyhovující,“ postěžovala si doktorka.

Podobné problémy zažívají i další lékaři v pěti obcích, které červnová ničivá bouře poničila. Mnozí z nich přišli o drahé vybavení i celá pracoviště.

Výmolová má poničený svůj dům v Mikulčicích, tornádo jí vzalo ordinaci v dnes již neexistujícím lužickém zdravotním středisku. Na začátku července proto uvítala, když ji lékaři z Fakultní nemocnice Brno poskytli speciální stan se vším potřebným vybavením, včetně ledničky i klimatizace.

V půli července ji však po zmatcích a komunikačních šumech přestěhovali právě do sklepních prostor sportovní haly. Výmolová tvrdí, že bez jejího vědomí a souhlasu. „Policisté mi řekli, že by stan neměl kdo v noci hlídat. Pendluje se tady s námi jak s posledním plebsem,“ řekla.

Praktička má v rozbitých kartotékách dvě tisícovky pacientů. Zatím marně vyhlíží mobilní dům. Zápůjčku jí domluvili vládní představitelé v čele s premiérem Andrejem Babišem a ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem. Podle ní příjezd mobilní ordinace zbytečně oddálil starosta Lužic Tomáš Klásek. „Tohle mohlo být hotové před měsícem,“ zdůraznila.

+2

Starosta předpokládá, že mobilní ordinace bude hotová v srpnu. „Proti slovům paní lékařky se musím ohradit. Mobilheim si domluvila s vládními činiteli a mně řekla: Zařiď to. Takhle to úplně nefunguje. Ale chápu, že situace byla nervózní a chaotická. Dneska jsme tu měli firmu, která buňky doveze. Domlouvali jsme technické náležitosti,“ reagoval.

Provizorní mobilní ordinace bude stát u haly. „Není to jen o tom, že přivezou buňku a my ji postavíme na louku. Musíme zarovnat terén, napojit inženýrské sítě či kanalizaci,“ vysvětlil.

Kvůli pendlování došla trpělivost praktikovi Jiřímu Bartošovi. Extrémní bouře mu poničila budovu ordinace v Moravské Nové Vsi. Za uplynulý měsíc se i s lékařským vybavením stěhoval hned několikrát. Po peripetiích nuceně zakotvil v provizoriu také v Lužicích, asi osm kilometrů od své původní ordinace. „Já se už nikam nebudu přesouvat. Zůstanu tady. Mám toho plné zuby. Psychicky ani fyzicky nemám na to, abych se každých čtrnáct dní stěhoval,“ uvedl.

Speciál: Tornádo na Moravě

Bartoš týden po tornádu přijímal své pacienty ve stanu, který byl napojený na záchranný kamion Golem. Po návratu speciálního vozu záchranářů do Prahy, lékař přešel do obytného kontejneru od armády. „Jeden jsem měl já, druhý dětská lékařka. Bylo to spojené stanem, kde byla klimatizovaná čekárna. Kontejnery měly vzduchotechniku, klimatizaci, v zimě topení,“ popsal lékař.

Jenže i odsud po čtrnácti dnech musel pryč. „Armáda prý kontejnery potřebuje na nějaké cvičení. Další argument je, že vojáci odjedou a kontejnery nebude mít kdo hlídat. Myslím, že tu je spousta policistů, takže při dobré vůli by se šlo domluvit,“ uvedl Bartoš.

Praktik dostal nabídku přemístit se do obytného kontejneru od policie. „Armáda odjede a to samé tu postaví policie. Nechápu, proč to teda nemohla postavit už v neděli po tornádu,“ postěžoval si praktik.

Lužickou ordinace Bartoš převzal po lékařce, která šla nedávno do důchodu. Budovu taky poničilo tornádo, ale léčit se tam už dá. Přestože se před domem válí sutiny, vymlácená okna jsou vyplněná plastovými deskami a dovnitř trochu zatéká.

Z Moravské Nové Vsi za ním přijíždějí také pacienti, u kterých se po tornádu objevily psychické potíže. „Někteří nemohou spát, mají strach, když se zatáhne a začne foukat vítr. Projevuje se posttraumatický syndrom. Ale těch lidí není moc. Čekal jsem, že to bude horší,“ poznamenal praktický lékař. Podle něj se počet pacientů s duševními problémy zvýší v zimních měsících.

Lékař prý řeší už hlavně běžné zdravotní problémy. „Nepozoruji výraznou změnu spektra chorob, už pracujeme naprosto normálně. Děláme preventivní prohlídky a předoperační vyšetření,“ přiblížil Bartoš.

Výmolová desítkám pacientů předepsala léky na nespavost, řeší i úzkosti. „Rodině jedné mladé slečny tornádo odneslo celé horní patro. Teď nikde nechce spát v patře,“ popsala lékařka.

Reklama

Doporučované