Hlavní obsah

Záchrana kostela Nejsvětější Trojice ve Verušičkách skončí příští rok

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Verušičky pokračují v obnově kostela Nejsvětější Trojice. Kulturní památka z 18. století byla ještě před deseti lety v havarijním stavu a hrozilo jí zřícení. Letos stavební firma pracuje na dokončení fasády objektu.

Článek

S přípravou záchrany zničeného kostela začala obec před deseti lety. V roce 2013 získala stavební povolení, práce začaly o dva roky později. Udělal se nový krov, kostel se zastřešil a dokonce se na střechu vrátila malá věžička, takzvaný sanktusník. V roce 2018 se podařilo obnovit kryptu v kostele a byly do ní při církevním pohřbu znovu uloženy ostatky Josefa Hetzela, majitele místního zámku na přelomu 19. a 20. století.

„Letos bude dokončena fasáda, přední část jsme dělali loni a zadní část děláme letos. Interiér už je kompletně hotový, dělaly se omítky, malby, zavěsily se lustry. Už se čeká pouze na dovybavení interiéru,“ popsal starosta Petr Kvasnička (nez.). Příští rok se počítá s kompletním dokončením. Obnoví se kůr, vyvýšená konstrukce v zadní části lodi kostela určená pro varhany. V nově opraveném objektu se s varhany ale podle starosty nepočítá, ty původní se totiž nedochovaly.

Obec dostává od začátku obnovy památky od ministerstva kultury z programu záchrany architektonického dědictví asi 700 tisíc korun ročně. Z vlastního rozpočtu dává každý rok přibližně 400 tisíc korun. Obec už nyní plánuje využití památky. Do budoucna by se v kostele mohly konat koncerty, výstavy nebo svatby.

Kostel Nejsvětější Trojice je římskokatolický kostel zasvěcený Nejsvětější trojici z 18. století. Od roku 2000 je chráněn jako kulturní památka.

Reklama

Související témata:
Verušičky
Kostel Nejsvětější Trojice

Doporučované