Hlavní obsah

„Zachránit Ameriku.“ Trump během setkání s příznivci znovu zpochybnil volby

Foto: Profimedia.cz

V Ohiu bývalého amerického prezidenta přivítaly tisíce jeho příznivců.

Reklama

Kritika Bidenovy administrativy či zpochybnění loňských prezidentských voleb. Tato a další tvrzení zazněla na sobotním politickém shromáždění bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

V sobotu se ve městě Wellington v americkém státě Ohio bývalý šéf Bílého domu Donald Trump setkal se svými příznivci. Jde přitom o jeho první politické shromáždění poté, co po loňské porážce opustil prezidentské křeslo.

Během setkání, kterého se zúčastnily tisíce Trumpových fanoušků, kritizoval například imigrační politiku administrativy současného prezidenta Joea Bidena. V souvislosti s tím mluvil o zvyšujícím se počtu migrantů, kteří se do Spojených států pokoušejí dostat přes hranici s Mexikem.

„Získáme zpět Sněmovnu reprezentantů, získáme zpět Senát a Ameriku, a to brzy,“ apeloval Trump na své příznivce, čímž je otevřeně vyzval, aby pomohli jeho Republikánské straně k opětovnému získání většiny v Kongresu.

Trump během sobotní akce také opakovaně prohlásil, že loňské prezidentské volby, v nichž ho porazil demokrat Biden, vyhrál právě on. „Prezidentské volby v roce 2020 byly zmanipulované,“ řekl davu, který v reakci na jeho slova začal nadšeně vykřikovat „Trump vyhrál!“. „Tyto volby jsme vyhráli s velkou převahou,“ opakoval americký politik. Podle agentury AP také kritizoval proces sčítání hlasů. „Zaznamenali jsme masivní vítězství, ze kterého udělali něco, co by nemělo nikdy být dovoleno,“ uvedl bývalý šéf Bílého domu.

Největší tragédií milionů Američanů je ztratit důvěru ve hlasování. To nemůžeme dopustit.
Bývalý americký prezident Donald Trump.

Shromáždění se zúčastnily také desítky Trumpových politických příznivců. Republikánka Marjorie Taylor Greeneová zvolená za stát Georgia, jež svoje sympatie k Trumpovi nikdy neskrývala a je známá svou zanícenou rétorikou, prohlásila, že „Trump je jejím prezidentem“. Během setkání se také fotila s jeho fanoušky. Na fotografiích, které se šíří na sociálních sítích, je vidět, že někteří z nich měli v rukou transparenty či vlajky s nápisy jako „Trump 2024“ či „Zachránit Ameriku“.

Neobešlo se rovněž bez zmínky o dvou ústavních žalobách, jedna z nichž byla iniciována po lednových nepokojích v americkém Kapitolu, které mají na svědomí pět obětí. Těm, kdo za impeachment kvůli podněcování ke vzpouře hlasoval, Trump pohrozil pomstou. Svůj souhlas ohledně podílu bývalého prezidenta na násilných událostech vyslovilo tehdy sedm republikánů v Senátu, mezi nimiž byli například Susan Collinsová za Maine, Lisa Murkowská za Aljašku, Mitt Romney za Utah, Richard Burr za Severní Karolínu či Bill Cassidy za Louisianu. Při prvním hlasování pro odsouzení Trumpa hlasoval pouze republikán Mitt Romney.

„Falešní republikáni, kdokoli, kdo hlasoval pro obžalobu, to nechápe. Ale nebylo jich příliš mnoho. A myslím, že většina z nich je teď připravena, takže to je dobré. Jejich oponentům pomůžu,“ prohlásil v sobotu Trump. Obě ústavní žaloby bývalý prezident tehdy nakonec přestál a nehledě na kritiku si udržel i široký vliv v Republikánské straně.

Další otázkou, která během akce zazněla a která stále zůstává otevřená, je to, zda Trump hodlá kandidovat v příštích prezidentských volbách, které mají proběhnout v roce 2024. V pátečním rozhovoru pro americký web Newsmax politik uvedl, že svoje plány „v blízké budoucnosti oznámí“ a že jeho příznivci budou z výsledků příštích voleb „nadšeni“.

Zmínil také problémy týkající se svého právníka a bývalého starosty New Yorku Rudyho Giulianiho, kterému newyorský soud před několika dní pozastavil platnost právnické licence. Podle verdiktu k tomu došlo kvůli „prokazatelně nepravdivým a zavádějícím“ tvrzením, která pronášel po Trumpově porážce.

„Právě teď pomáhám mnoha lidem dostat se do úřadu… () bojujeme proti radikální levici,“ cituje britský list The Guardian Trumpova slova. „Jdou po mně, jdou po Rudym… (),“ dodal s tím, že tito lidé jsou podle něj pro Spojené státy „velmi špatní“.

Světová média podotýkají, že sobotní akce v Ohiu znamená pro Trumpa návrat k hromadným shromážděním, která od roku 2016 byla rozhodující pro udržení jeho voličské základny. Akce je také začátkem jeho turné, podle listu Independent Trump má v plánu navštívit hranici mezi Spojenými státy a Mexikem a uspořádat setkání ve svém novém domě ve státě Florida, kam zamířil po čtyřech letech v Bílém domě.

Reklama

Související témata:

Doporučované