Hlavní obsah

Záchranu hladovějících Somálců zablokovaly protiteroristické zákony

Humanitární organizace mají strach, pomoc milionům strádajících lidí stojí.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Obava ze stíhání v rámci britských a amerických protiteroristických zákonů brzdí pomoc v oblastech sužovaných radikály z aš-Šabábu.

Článek

Přísné britské a americké zákony, které se týkají boje proti terorismu, odrazují humanitární organizace od poskytování pomoci milionům Somálců, kteří trpí hladem a nemocemi.

Informaci, že protiteroristické zákony brání dodávkám pomoci, potvrzují představitelé humanitárních organizací, které v zemi působí. Nejhorší sucho za posledních 40 let ohrožuje v nestabilní východoafrické zemi na 6 milionů lidí. Vůbec nejhorší situaci zažívají asi 2 miliony z nich v oblastech, které kontrolují islamisté z organizace aš-Šabáb.

Neopodstatněné obavy

Podle představitelů humanitárních organizací nelze vyloučit, že dodávky pomoci nedorazí do cílových oblastí a místo toho padnou do rukou extremistů, což už se několikrát stalo.

Aš-Šabáb za dodávky pomoci navíc vybírá vysoké daně a nevládní organizace musí kvůli přístupu do islamisty kontrolovaných oblastí vyjednávat s místními, kteří jsou na radikály napojení.

Video: Hladomor sužuje Jemen, Jižní Súdán, Somálsko a Nigérii.

Britští úředníci nedávno vydali zprávu, podle níž je strach humanitních organizací neopodstatněný. V USA ani ve Velké Británii údajně v minulosti nikdo nebyl za podobný přečin stíhán.

„Nejpodstatnější je, že situace je vážná a prioritou pro nás všechny je, abychom pomáhali těm, kteří to potřebují, ať jsou kdekoliv,” řekl David Concar, britský velvyslanec v Somálsku. „Protiteroristická legislativa nemá v úmyslu zastavovat žádné skupiny s pomocí, pokud projdou potřebnými kontrolami a nebudou záměrně podporovat teroristy,” dodal.

Reklama

Doporučované