Hlavní obsah

Začíná éra šetření. Koronavirus připraví Prahu o deset miliard

Foto: Prague City Tourism

V Praze však letos ale nejde jen o přímé ztráty příjmů, město dosud vyčlenilo finance na mimořádné výdaje spojené s covidem-19 v celkové výši přesahující 1,6 miliardy korun. Jedná se například o prominutí poplatku za předzahrádky nebo mimořádné dotace na podporu cestovního ruchu či kultury.

Reklama

Koronavirová pandemie a související vládní opatření tvrdě zasáhly pražský rozpočet. Propad v letošním hospodaření hlavního města a jeho příspěvkových organizací přesáhne odhadem částku deseti miliard korun.

Článek

„Také rozpočet na rok 2021 bude významně nižší. Dopadne na něj ‚pokoronavirový‘ vývoj ekonomiky i případné další kroky vlády, které nelze dopředu předvídat. Vedení Prahy hledá úspory v běžných výdajích, které se dotknou všech oblastí s výjimkou základních služeb města. Na tom panuje shoda napříč celou koalicí. Investice Praha omezit nechce a případně si na ně peníze půjčí,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Letos očekává Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu, propad v hospodaření Prahy přesahující 10 miliard korun. „Nejvíc budou v městské kase chybět příjmy hlavního města z rozpočtového určení daní, podle aktuálních prognóz v objemu převyšujícím šest miliard korun. Dalším výrazným minusem je pokles příjmů z jízdného v Pražské integrované dopravě, který by mohl dosáhnout až 1,5 miliardy korun,“ uvedl Vyhnánek.

Nejde ale jen o ztráty příjmů, dosud Praha vyčlenila finance na mimořádné výdaje spojené s sovidem-19 v celkové výši přesahující 1,6 miliardy korun. Jedná se o podporu postižených ekonomických sektorů, například prominutí poplatku za předzahrádky v rámci pandemie, mimořádné dotace na podporu cestovního ruchu či kultury nebo pořízení ochranných pomůcek, plicních ventilátorů a zajištění zdravotní péče.

„Přestože pražský rozpočet ztratil velkou část příjmů, chceme uchránit městské části před dopady pandemie. V letošním i příštím roce tedy nebudeme snižovat finance na jejich provoz. Nechceme se chovat jako vláda, která nechává ekonomicky krvácet města a obce,“ doplnil Vyhnánek.

„Praha v příštím roce plánuje hospodařit s realistickým rozpočtem, který zohledňuje propad příjmů. Proto dojde ve většině oblastí v běžných výdajích ke škrtům, přičemž výjimkou jsou základní funkce města – systém Pražské integrované dopravy či svoz odpadů. Pro takovéto řešení se podařilo najít shodu napříč koaličními partnery. Škrty v běžných výdajích umožní městu udržet investiční tempo v objemu, který bezpodmínečně potřebuje pro svůj rozvoj. Koalice také jedná o formě podpory investic skrze úvěrové financování,“ vypočítal mluvčí Hofman.

Při sestavování rozpočtu na rok 2021 bude podle něj město muset operovat se třemi neznámými. Tou první je ochlazení ekonomiky v důsledku koronavirové pandemie. Další neznámou je to, jak se projeví výše zpětně uplatněné daňové ztráty, takzvané loss carryback, do městského rozpočtu.

„Poslední neznámou je nepředvídatelné chování vlády ve vztahu k ekonomice obcí a krajů a strategii zadlužování státu. S tím úzce souvisí hrozba zrušení superhrubé mzdy. Pokud bude návrh schválen, Praha ztratí další více než čtyři miliardy korun,“ řekl Vyhnánek. „Zatímco stát pokrývá své výdaje rostoucím zadlužením, kraje a obce přichází o své základní zdroje financování, což může vést ke zdražování poplatků a služeb občanům a dalšímu omezování investic.“

Praha nyní chystá návrh rozpočtu pro příští rok. Ten počítá s daňovými příjmy 53,4 miliardy a ostatními běžnými výdaji 41,7 miliardy, což je meziročně méně. Kolik peněz půjde na investice, zatím nebylo rozhodnuto.

Reklama

Doporučované