Hlavní obsah

Začíná platit výstraha meteorologů, přichází nebezpečný mráz

Počasí trápí Evropu. V Čechách teploty ještě víc klesnou.

 

Reklama

Tlaková níže Axel přinesla do Evropy arktické počasí. Teploty padají hluboko pod nulu. V Česku platí v několika krajích vysoký stupeň nebezpečí.

Článek

Z počasí v České republice měli zatím radost především příznivci zimních sportů. K zamrzlým rybníkům a zasněženým sjezdovkám se ale už v pátek večer přidalo výrazné ochlazení. Teplota například na západě Čech spadla až na minus 18 stupňů Celsia.

Český hydrometeorologický ústav dál varuje před tvorbou sněhových jazyků, které komplikovaly dopravu už ráno.

V noci na sobotu pak kvůli přílivu arktického vzduchu teploty na celém území klesnou pod minus 12 stupňů Celsia.

Výstraha meteorologů

Pro Karlovarský a Plzeňský kraj platí od páteční jednadvacáté hodiny do sobotního dopoledne výstraha ČHMÚ s vysokým stupněm nebezpečí.

V krajích Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském je v platnosti výstraha s nízkým stupněm nebezpečí od 21:00 až do odvolání. Ve zbytku republiky pak platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí od 21:00 do sobotních 10:00.

Nejstudenější místo Česka? Podívejte se do místa, kde znají třicetistupňové mrazy:

V obci Šindelová bylo nejchladněji v roce 1976.Video: Radek Nohl

Obavy z lavin na Slovensku

Sněhové jazyky trápí i naše východní sousedy. Tamní hydrometeorologvé varují před silným větrem, se kterým musí počítat především obyvatelé střední části země. Jeho rychlost v nárazech může dosáhnout až 130 kilometrů za hodinu.

Meteorologové také upozorňují na nízké teploty, které na severu klesnou až k minus 24 stupňům Celsia. Na slovenských horách převládá zvýšené lavinové nebezpečí, konkrétně třetí stupeň z pěti.

Mrazivé ráno v Německu

Tlaková níže Axel, která v minulých dnech způsobila na území Německa záplavy, přinesla v noci na pátek arktický vzduch a připravila Němcům mrazivé ráno.

Na vrcholu Německa, alpské hoře Zugspitze, klesla v noci teplota na minus 25 stupňů Celsia. Od začátku zimy byla právě poslední noc tou nejchladnější, uvedla německá meteorologická služba.

Na severu Německa se v pátek začaly sčítat škody, které způsobily záplavy ve městech a obcích na baltském pobřeží. Podle dosavadních informací dosahovaly mořské vlny výšky až osmi metrů.

Záplavy způsobily podle předběžných odhadů škody v řádu milionů eur.

Rumunská elektrárna mimo provoz

Silné bouře a závěje komplikují dopravu i v Rumunsku, kde bylo v pátek uzavřeno několik důležitých silnic a dálnic. Nejezdí ani mnohé vlaky, zrušeny byly i některé letecké spoje.

Jaderná elektrárna Cernavoda na Dunaji, která je pátým největším dodavatelem energie v Rumunsku, musela kvůli technické závadě způsobené sněhovou bouří přerušit provoz.

Teploty mají klesat i o víkendu, a to až k hranici minus 25 stupňů Celsia.

Problémy na ruských letištích

Mráz a sněžení zkomplikovaly leteckou dopravu v Rusku. Teplota v evropské části země klesla v noci na pátek ke čtyřiadvaceti stupňům pod nulou.

Moskevská letiště mají problém už tři dny. Před polednem mělo na letišti Domodědovo zpoždění 30 letů, zatímco Šeremeťjevo hlásilo 52 zpožděných a 23 zrušených letů. Na letišti Vnukovo bylo zdrženo pět letů.

Dopravní komplikace v Řecku, Bulharsku i Itálii

Stovky bulharských obcí zůstaly v noci na pátek bez elektřiny. Sněhové bouře zablokovaly veškerou dopravu na severovýchodě země.

Podle agentury AFP byl uzavřen přístav a letiště ve Varně. Bulharský premiér Bojko Borisov vyzval obyvatele, aby o víkendu raději nikam necestovali.

Sněžení komplikuje páteční dopravu také v Itálii, konkrétně na severu a ve středu země. Sníh ale netradičně pokryl také nejjižnější italské regiony Kampánii, Basilicatu i Sicílii.

Z důvodu silného větru byl pozastaven provoz trajektů mezi pevninou a ostrovy Ischia a Capri.

Většinu lodních spojení zrušili také Řekové. V Aténách se začaly otevírat nouzové ubytovny pro lidi bez domova. Radnice hlavního města také začala vytápět stanice metra i v noci.

Reklama

Doporučované