Hlavní obsah

Začíná poslední zápas o objasnění vražd z éry kmotra podsvětí Mrázka

Večerní zprávy, 3. 5. 2017.

 

Reklama

František Mrázek, Antonín Běla - dva mocní kmotři českého organizovaného zločinu 90. let. Oba skončili s kulkou v těle, popravili je neznámí najatí vrazi. Tajemství, které by policie mohla přece jen po letech rozlousknout.

Článek

U Krajského soudu v Praze začíná v úterý soud, který by měl dát odpověď na otázku, kdo zavraždil bývalého romského krále podsvětí Antonína Bělu.

Běla byl nepřítelem jiného vládce podsvětí Františka Mrázka. Oba spolu soupeřili o sféry vlivu. V dubnu 1996 do vily Antonína Běly v Úvalech vtrhlo několik ozbrojených mužů. Přítomné svázali a počkali si, až přijde Běla domů. Pak ho samopalem rozstříleli.

Loni, těsně před uplynutím dvacetileté promlčecí lhůty, policie v souvislosti s vraždou obvinila dva bývalé příslušníky policejního Útvaru rychlého nasazení. Prvním je Pavel Šrytr. Ten v době vraždy pracoval pro Bělu jako bodyguard. Pak začal pracovat pro Mrázka.

Druhým obviněným je Šrytrův dřívější policejní kolega Ján Kaco. A také on se nechal zaměstnat u Františka Mrázka. Proto se spekuluje především o tom, že právě Mrázek si vraždu Běly mohl objednat.

Sám Mrázek se stal obětí vraždy o deset let později. V lednu 2006 ho zastřelil zatím neznámý vrah před budovou s jeho kancelářemi na pražské Novodvorské. Podle zákulisních informací policisté věří, že by jim právě Šrytr mohl pomoci rozplést i tento zločin.

Podrobnosti ve Večerních zprávách. Hostem je investigativní reportérka Sabina Slonková, která odpoví třeba na to, proč se doposud nepodařilo letité vraždy objasnit a proč policisté hovoří o velkém tlaku na to, aby vyšetřování nebylo úspěšné.

Reklama

Související témata:

Doporučované