Hlavní obsah

Drony nad Kremlem. Proč je to v zájmu Putina

Záznam exploze dronu v areálu Kremlu.Video: twitter/GazetaRu

 

Reklama

Mnoho Rusů nevnímá válku na Ukrajině jako něco naléhavého. Útok dronů na Kreml to má změnit.

Článek

Kdo stál za vypuštěním dvojice dronů, které měly v noci z úterý na středu zaútočit na rezidenci ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremlu? Podle první reakce ruských oficiálních míst šlo jednoznačně o „plánovanou teroristickou akci“ Ukrajiny, ve čtvrtek pak následovalo obvinění Spojených států. Obě země to odmítly.

„Rozhodnutí o takovýchto krocích, takovýchto teroristických útocích, se nedělají v Kyjevě, ale přímo ve Washingtonu. A Kyjev už jen plní to, co mu přikážou,“ prohlásil kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Někteří západní odborníci však verzi o ukrajinských dronech zpochybňují. Například podle Institutu pro studium války (ISW) útok nejspíš zinscenoval Kreml, aby zmobilizoval veřejné mínění k silnější podpoře války.

„Rychlá a souvislá prezentace oficiálního ruského narativu o útoku naznačuje, že Rusko zinscenovalo tento incident krátce před svátkem Dne vítězství 9. května, aby domácímu publiku představilo válku jako existenciální záležitost,“ uvedl institut.

Indicie o tom, že ruské vedení chce podivnou událost s drony využít k zapůsobení na obyvatelstvo, se každopádně dají vysledovat.

Samotný prezident Putin na dronové útoky nehodlá podle jeho mluvčího veřejně reagovat a nechystá se ani svolat mimořádné jednání bezpečnostní rady. S o to větší naléhavostí se ale k Rusům obracejí média, která jsou přímo či nepřímo pod kontrolou Kremlu.

Útoky dronů a sabotáže v Rusku přibývají

V posledních dnech hlásí ruská strana zvýšený počet dronových útoků na průmyslové cíle. Potvrzeno je také několik sabotážních akcí proti ruské infrastruktuře.

„Probuď se, rozlehlá země. Nepřítel je u Kremlu,“ zní titulek článku deníku Moskovskij komsomolec, který připomíná také ostatní akce připisované Ukrajině - loňský výbuch na Krymském mostu, atentát na propagandistku Darju Duginovou, dubnové zabití válečného blogera Vladlena Tatarského nebo dronové útoky a sabotážní akce v různých místech Ruska z posledních dnů.

„Naše země je ve stavu vojenského konfliktu. A dokonce i v Kremlu říkají: nejen s Ukrajinou, ale i s kolektivním Západem,“ konstatuje autor, podle kterého se vedení země snaží nenarušovat pocit klidného života a bezpečí. Podle něj přišel čas, aby lidé začali vytvářet dobrovolnické hlídky, podobně jako v době útoků na ruské civilisty na konci 90. let a na začátku nového tisíciletí, které jsou přičítány čečenským teroristům.

Podle vojenského experta Vladislava Šurygina, kterého cituje web vládního listu Rossijskaja gazeta, budou útoky ukrajinských dronů a sabotážní akce nabývat na síle. Ukrajina se jejich prostřednictvím snaží posílit význam „alternativních“ vítězství a vytvořit dojem úspěšné ofenzivy, ačkoli na bojišti nedosahuje velkých úspěchů, uvedl.

Otazníky nad drony

V ruských médiích a telegramových kanálech se během čtvrtka objevily o dronech různé nepotvrzené informace.

Například hojně sledovaný telegramový kanál Baza s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že drony byly zpozorovány už na předměstí Moskvy, ostraha je ale nejdřív podcenila. Až když drony překročily hranici vnitřní Moskvy, podala o nich hlášení na vyšší místa, ale kvůli pozdnímu času a květnovým svátkům „nedošlo k řádné okamžité reakci“.

Zároveň přitvrzují výzvy k nemilosrdnému postupu vůči Ukrajině a její jednoznačné porážce.

„Zatímco my vedeme speciální vojenskou operaci, Ukrajina vede válku. A ve válce, jak známo, jsou dobré všechny prostředky,“ napsal v reakci na dronové útoky komentátor ruské vládní agentury RIA Novosti, podle kterého je jediným možným řešením „zničení současného vládnoucího režimu na Ukrajině“.

Kreml už ve středečním prohlášení uvedl, že si v reakci na útok dronů „vyhrazuje právo přijmout odvetná opatření, kde a kdy to uzná za vhodné“.

Zazněly také dotazy, zda kvůli posíleným bezpečnostním opatřením nebude omezena slavnostní vojenská přehlídka na svátek Dne vítězství 9. května na moskevském Rudém náměstí, kde má promluvit prezident Putin.

Jeho mluvčí ale ve čtvrtek řekl, že změny v programu akce se nechystají. Podle nepotvrzených informací telegramového kanálu Shot si nicméně lidé nebudou smět přinést na tribuny nádoby s jídlem a pitím nebo vlajky. Zakázané bude také vypouštění jakýchkoli dronů.

Reklama

Doporučované