Hlavní obsah

Americká novinářská asociace žádá členy, aby už nekradli v Air Force One

Foto: Profimedia.cz

Air Force One na snímku z 28. března.

Reklama

Z novinářské sekce letadla prezidentského speciálu Air Force One pravidelně mizí talířky se zlatým okrajem, skleničky nebo polštáře.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americká novinářská asociace sdružující dopisovatele z Bílého domu vyzvala své členy, aby vrátili předměty, které „nedopatřením odnesli“ z prezidentského speciálu Air Force One. K ráznému kroku je přiměla únorová cesta na západní pobřeží USA, během níž se v novinářské sekci letadla ztratilo hned několik předmětů. Talířky se zlatým okrajem, skleničky nebo polštáře mizely i dřív, teď ale krádeže dostoupily nevídané úrovně, píše bruselský server Politico.

„Opravdová vlna zločinu ve (Washingtonu) D.C.,“ zní titulek Politica. „V jistém smyslu je to velmi odvážný zločin, protože toto letadlo a lidé na jeho palubě patří k nejlépe zabezpečeným subjektům na světě. A přesto se stal skandálně běžným rituál, při němž zloději hrdě diskutují o svých činech a chlubí se ukradenými předměty. Zdá se, že na palubě Air Force One kradou všichni,“ píše server.

Když americký prezident Joe Biden cestuje, v boeingu ho v novinářské sekci doprovází 13 žurnalistů. Během letu jim palubní personál nabízí občerstvení, které si média stejně jako let hradí z vlastních rozpočtů. Na památku se rozdávají balíčky bonbonů s prezidentskou pečetí a Bidenovým podpisem, další suvenýry je možné si zakoupit, píše agentura AFP.

Mnozí novináři přesto mají pocit, že selfie z letištní plochy s Air Force One na pozadí není na památku dostatečné a mají potřebu si odnést i něco hmatatelného. Několik zdrojů například uvedlo, že jeden dlouholetý dopisovatel z Bílého domu pořádal slavnostní večeře, při nichž se jídlo podávalo na talířích se zlatým okrajem z Air Force One, které si evidentně jeden po druhém nakradl během svých cest s hlavou státu. Začínající novinář zase vyprávěl, jak mu během jeho první cesty prezidentským speciálem zkušenější kolega doporučoval, aby „si odnesl skleničku, že to tak dělají všichni“, píše Politico.

„Pokud jste nedopatřením něco odnesli z letadla, můžeme vám pomoci to v klidu vrátit,“ napsala v e-mailu kolegům předsedkyně asociace novinářka NBC Kelly O’Donnellová. V reakci na její e-mail jeden z novinářů do Bílého domu donesl odcizený vyšívaný polštář.

Podle představitelů Bílého domu obeznámených s touto záležitostí nebylo smyslem ztrapnit jednotlivé novináře, ale vyslat signál, že krádeže musí přestat. Bývalý úředník prezidentské administrativy uvedl, že nešlo o „masivní krádeže. Šlo jen o drobné, chronické podvody. Ale ocenili jsme, že to O’Donnellová vzala vážně a poslala ten vzkaz,“ uzavírá Politico.

Reklama

Související témata:
United States Air Force (USAF)

Doporučované