Hlavní obsah

Americké tanky pro Kyjev? USA plánují následovat Německo

Foto: Profimedia.cz

Tank M1 Abrams, nejpokročilejší z amerických obrněnců

Reklama

Bidenova administrativa plánuje poslat na Ukrajinu tanky M1 Abrams. Půjde o významný krok ve vyzbrojování Kyjeva a také o obrat ve smýšlení Spojených států.

Článek

Spojené státy by mohly na Ukrajinu poslat až třicet tanků Abrams, nejpokročilejších amerických obrněných vozidel. Ačkoli se původně jejich vyslání bránily – zejména kvůli obavám, jak si s tak složitými systémy Ukrajinci poradí –, v posledních dnech se rozhodly otočit.

Americký ministr obrany Lloyd J. Austin totiž podle zdrojů deníku The New York Times dospěl k názoru, že takový závazek je nezbytný a bude sloužit jako pobídnutí Německa k vyslání tanků Leopard 2.

Spolková republika se už ale podle zpravodajského magazínu Spiegel rozhodla: svá vozidla pošle a totéž povolí také spojencům, jako je třeba Polsko. Právě takové země totiž povolení Německa k vývozu leopardů potřebují, protože jde o tanky německé výroby. Berlín by mohl na Ukrajinu poslat nejméně čtrnáct obrněných vozidel (více jsme psali zde).

Spojené státy by se tak mohly stát dalším, kdo Kyjevu dlouho požadované tanky dodá. Německo už dříve soukromě trvalo na tom, aby v případě zaslání leopardů pomohly i USA: právě dodávkami tanků M1 Abrams.

Bidenova administrativa nejprve doufala, že k německé pomoci bude stačit pouze britská nabídka – Británie už na začátku ledna uvedla, že Ukrajině pošle některé ze svých obrněných vozidel Challenger –, to se ale nestalo. Spolkový kancléř Olaf Scholz i nadále trval na americkém zapojení.

Abramsy by teď tedy podle zdrojů Bidenovy administrativy měly být zaplaceny prostřednictvím balíčku na bezpečnostní pomoc Ukrajině.

Než tanky do země dorazí, vojáci by už mohli být vycvičeni pro práci s nimi. „Vycvičit posádky, mechaniky, dodat vozidla a shromáždit vše, co bude potřeba… netrvalo by to ani třicet dní,“ myslí si generál Robert Abrams, po jehož otci bylo vozidlo pojmenováno.

Tiskový tajemník Pentagonu Patrick Ryder zatím ale vyslání obrněnců nepotvrdil. „Když budeme mít nějaké nové zprávy, oznámíme je,“ řekl. Tanky také označil za užitečné, zároveň ale velmi složité k provozování. „Tak jako u všeho, co Ukrajině poskytujeme, chceme zajistit, aby byli jejich vojáci schopni to udržovat, používat a trénovat s tím,“ doplnil.

Ukrajinští představitelé dlouhodobě žádají své západní spojence o dodání tanků. V této fázi boje jsou podle nich nezbytné k prolomení nově vybudované ruské obrany a vozidla ze sovětské éry, která země vlastní, k vyhnání ruských okupačních sil nestačí.

Finální rozhodnutí ohledně toho, zda a kolik tanků Bílý dům pošle, se podle listu The New York Times očekává už ve středu.

Reklama

Doporučované