Hlavní obsah

Americký ministr obrany poprvé od začátku invaze hovořil se Šojguem

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr obrany Lloyd Austin.

Reklama

Ministři obrany Ruska a USA spolu telefonicky hovořili asi hodinu. Šlo o jejich první rozhovor od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Článek

Americký ministr obrany Lloyd Austin v pátek v telefonickém rozhovoru s ruským protějškem Sergejem Šojguem vyzval k okamžitému příměří na Ukrajině a zdůraznil důležitost udržování komunikačních kanálů. Informoval o tom Pentagon.

Mluvčí Pentagonu John Kirby v prohlášení řekl, že šlo o první rozhovor obou ministrů od 18. února, což bylo ještě před vpádem Ruska na Ukrajinu. Rozhovor, který trval téměř hodinu, ukončil dlouhé období, v němž nejvyšší vojenští představitelé Ruska opakovaně odmítali mluvit se svými americkými protějšky.

Jeden z amerických představitelů uvedl, že hovor, který iniciovala americká strana, nevyřešil žádné konkrétní problémy, ani nevedl k přímým změnám v tom, co dělají Rusové na Ukrajině, píše CNN.

Ruská invaze na Ukrajinu trvá od 24. února, ale Moskvě se nepodařilo dosáhnout svých cílů. Například ruský útok na Kyjev byl v březnu odražen díky silnému ukrajinskému odporu.

Moskva, která vpád označuje za „speciální vojenskou operaci“, minulý měsíc vyslala další vojáky na východní Ukrajinu, aby se podíleli na velké ofenzivě, ruské územní zisky jsou však považovány za malé.

Americký prezident Joe Biden v pondělí vyjádřil obavy, že jeho ruský protějšek Vladimir Putin nemá způsob, jak z války na Ukrajině vycouvat. Moskva však nijak nenaznačila, že by se chtěla stáhnout a podle západních tajných služeb hodlá ovládnout rozsáhlá území na východě a jihu Ukrajiny.

Reklama

Doporučované