Hlavní obsah

Arktida zaznamenala nejteplejší léto od začátku měření, uvedl americký úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Arktida zaznamenala nejteplejší léto od začátku měření, uvedl americký úřad.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak dříve uvedl Copernicus ve zprávě, letošek bude dle předpovědi nejteplejším rokem v historii měření. Arktida se ale otepluje rychleji než oblasti ve středních zeměpisných šířkách.

Článek

Arktida letos zaznamenala nejteplejší léto od počátku měření. Ve výroční zprávě, která zdůraznila zejména rozsah rekordních požárů v Kanadě a tání grónských ledovců, to uvedl americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). Jde o další z řady letošních zpráv o rekordních teplotních měřeních včetně té od unijní agentury Copernicus, která předpověděla, že letošek bude globálně nejteplejším rokem.

Období od října 2022 do září 2023 bylo v Arktidě šestým nejteplejším od roku 1900. Dosavadní rekordy ale překonalo léto, respektive červenec až září, kdy průměrná teplota dosahovala 6,4 stupně Celsia.

„Hlavním poselstvím naší zprávy je, že je čas jednat,“ uvedl podle agentury AFP v prohlášení šéf NOAA Rick Spinrad. „Naše země i mezinárodní společenství musí výrazně snížit emise skleníkových plynů, které jsou hnacím motorem těchto změn,“ dodal šéf amerického úřadu.

V Dubaji dnes zároveň pokračují jednání v rámci klimatické konference OSN COP28. Vyjednavači se stále nedokázali dohodnout na podobě závěrečné dohody, do které se některé země snaží začlenit postupné vyřazení fosilních paliv. Cíl blokují zejména státy produkující ropu.

Na zprávě NOAA, kterou úřad zveřejňuje každý rok už 18 let, se podle AFP podílelo přes 80 odborníků ze 13 zemí. Dokument se soustředil na míru srážek, které v rámci Arktidy dosahovaly výrazných regionálních rozdílů. Zatímco na severu amerického kontinentu bylo letošní léto abnormálně suché, což mimo jiné podpořilo rozsáhlé požáry v Kanadě, ve Skandinávii naopak vydatné deště způsobily záplavy.

Reklama

Doporučované