Hlavní obsah

Jen každý sedmý kryt v Kyjevě je vhodný, ukázal audit

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Kryt tudy. Nápisy a směrovky ukazují v ukrajinských městech nejbližší úkryt při leteckém poplachu (ilustrační snímek).

Reklama

Volodymyr Zelenskyj v reakci na úmrtí civilistů, kteří se v době útoku nemohli dostat do krytu, nařídil zkontrolovat stav všech objektů tohoto druhu v Kyjevě. „Výsledky jsou zklamáním,“ prohlásil ukrajinský ministr.

Článek

Kyjevem začátkem června otřásla úmrtí tří civilistů, kteří marně klepali na zavřené dveře od protileteckého krytu.

Okolnosti, za kterých k úmrtím došlo, vzbudily mezi mnohými Ukrajinci pobouření. V nejvyšších patrech politiky vyvolaly rozsáhlé debaty o nutnosti podobným incidentům do budoucna zabránit.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v návaznosti na tragické události v Kyjevě nařídil ukrajinským orgánům, aby provedly audit všech krytů v Kyjevě a následně i po celé zemi.

Speciální komise prošetřila všech 4655 protiatomových krytů, které se nacházejí v Kyjevě. Zjistila, že pouze 15 procent z nich je vhodných pro bezproblémové používání, píše server Ukrajinska Pravda.

„Výsledky jsou zklamáním,“ oznámil na telegramu ukrajinský ministr pro strategický průmysl Oleksandr Kamyšin.

O případu, který otřásl Kyjevem

„Lidé klepali… Klepali velmi dlouho… Byly tam ženy, děti. Nikdo neotevřel. Moje žena a dítě (tam) byly. Dítě je v pořádku, ale moje žena zemřela,“ uvedl pro stanici Suspilne Jaroslav, jehož žena se stala jednou z obětí raketových útoků na Kyjev.

„Volně přístupná byla méně než polovina krytů, pouze 44 procent. Dalších 21 procent je dostupných do pěti minut – obvykle jsou v nich lidé, kteří mají službu a otevírají úkryt v reakci na poplach,“ uvedl Kamyšin.

„Pouze 15 procent je vhodných k použití bez výrazných připomínek. Dalších 50 procent je technicky vhodných, ale je třeba je mírně opravit,“ dodal.

Stav kyjevských krytů monitorovala i lidskoprávní organizace Centrum pro občanské svobody, která uvedla, že až 27 procent krytů, které mají ve městě být, není možné najít.

„Buď skutečně chybí, nebo nejsou žádné značky, které by kolemjdoucí nasměrovaly na místo, kde se můžete před nebezpečím ukrýt,“ uvedla podle serveru Al-Džazíra v dubnu Iwanna Malchewská, která působí v Centru pro občanské svobody.

Některé kryty jsou vlastněny soukromými majiteli, kteří je nechtějí zpřístupnit veřejnosti. „V současné době nejsme schopni takové majitele postavit před soud, protože nebyly novelizovány žádné zákony,“ uvedl Roman Tkačuk, ředitel Odboru kyjevské městské bezpečnosti.

Kyjevské orgány slíbily, že se nedostatky v městském systému krytů budou snažit o budoucna odstranit.

Starosta Vitalij Kličko oznámil, že policie bude v době, kdy začnou znít protiletecké poplachy, hlídat všechny kryty ve městě a kontrolovat, zda jsou otevřené.

Kyjevská administrativa pak slíbila, že budou násilně otevírat kryty, které jsou v soukromém vlastnictví, pokud jejich majitelé budovy, kde se kryty nacházejí, nezpřístupní veřejnosti v době, kdy je zapnutý protiletecký poplach.

Reklama

Související témata:

Doporučované