Hlavní obsah

Během „výlovu“ pomoci pro Gazu se podle Palestinců utopilo 12 lidí

Foto: Shutterstock.com

Podle humanitárních agentur se do Gazy dostává jen asi pětina potřebných zásob. Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle palestinských zdravotnických úřadů se na severu Gazy utopilo dvanáct lidí, kteří šli do vody pro humanitární pomoc. Jde o poslední z řady incidentů, při nichž došlo k úmrtí během dodávek pomoci Palestincům.

Článek

Na pláž ve městě Bajt Lahíja na severu Gazy se v pondělí snesly padáky nesoucí pomoc pro tamní obyvatele, informuje agentura Reuters. Palestinské zdravotnické úřady však v úterý oznámily, že se ve vodě utopilo dvanáct lidí, když se snažili dostat ke krabicím s humanitární pomocí, která pocházela ze Spojených států.

Video ze shozu, které získala agentura Reuters, ukazuje, jak se dolů snášejí padáky s bednami a dav běžící k pláži. Na sociálních sítích mezitím začalo kolovat video fotografa Ashrafa Amry, na kterém je vidět, jak „výlov“ pomoci probíhal.

Jedná se o poslední z řady incidentů, při nichž došlo k úmrtí během dodávek pomoci v malé, přeplněné palestinské enklávě, kde někteří lidé obtížně shánějí potraviny. OSN už několikrát varovala před zhoršující se situací a hladomorem.

Podle humanitárních agentur se do Gazy dostává jen asi pětina potřebných zásob, zatímco Izrael pokračuje v letecké a pozemní ofenzivě, kterou vyvolal útok Hamásu 7. října minulého roku. Reuters zmiňuje, že letecké a lodní dodávky přímo na pláže Gazy ovládané Hamásem nemohou nahradit zvýšené dodávky po zemi přes Izrael nebo přes Egypt.

Reklama

Doporučované