Hlavní obsah

OSN: Nejpozději do května vypukne v Gaze hladomor

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Ve válkou poničeném Pásmu Gazy hrozí podle OSN hladomor. Ilustrační fotografie.

Reklama

Počet lidí, které v Pásmu Gazy ohrožuje hladomor, se může zvýšit na 1,1 milionu. Podle zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství vypukne hladomor v oblasti, kterou už pět měsíců sužuje válka, nejpozději v květnu.

Článek

Podle pondělní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se na severu Pásma Gazy dá v nejbližších týdnech očekávat vypuknutí hladomoru. Hrozí, že počet lidí, kteří čelí „katastrofálnímu hladu“, v celém Pásmu vzroste na 1,1 milionu. Jedná se o přibližně polovinu tamního obyvatelstva, uvádí zpráva. Informace přichází v době, kdy Izrael čelí celosvětovému tlaku, aby do Pásma Gazy vpustil více humanitární pomoci, uvádí agentura Reuters.

„Hladomor bezprostředně hrozí v severních guvernorátech Gazy a očekává se, že se objeví kdykoli od poloviny března do května,“ uvádí se ve zprávě. „Od poloviny března do poloviny července se podle nejpravděpodobnějšího scénáře a za předpokladu eskalace konfliktu včetně pozemní ofenzivy v Rafáhu očekává, že polovina obyvatel Pásma Gazy (1,11 milionu lidí) bude čelit katastrofálním podmínkám,“ dodává zpráva.

Rozšíření konfliktu a útok na město Rafáh schválil izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pátek, píše The Guardian.

EU v pondělí obvinila Izrael z vyvolávání hladomoru a používání hladu jako válečné zbraně. Izrael to odmítá a tvrdí, že se nezaměřuje na civilisty a má zájem pouze na likvidaci militantního islamistického hnutí Hamás.

Více o problémech s dodávkami humanitární pomoci:

Zpráva předpokládá, že hladomoru by se stále dalo zabránit, pokud Izrael a Hamás přestanou bojovat. Pro humanitární organizace by se tím zlepšila dostupnost do zasažených oblastí. V posledních dnech se snaží měnit trasy konvojů, aby se vyhnuly nebezpečí, které dodávky potravin ohrožuje.

Reklama

Doporučované