Hlavní obsah

Palestinci a Izrael se vzájemně obviňují ze smrti lidí čekajících na pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter//idfonline

Izrael odmítl obvinění zahraničních vlád a humanitárních agentur, že brání přísunu potravin a dalších dodávek do Gazy.

Reklama

Izraelské obranné síly v pátek popřely tvrzení, že vojáci zahájili palbu na davy civilistů čekajících na pomoc na náměstí ve městě Gaza. Armáda tvrdí, že izraelští vojáci v žádné fázi incidentu nestříleli.

Článek

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví zemřelo pod izraelskou palbou 20 lidí, kteří čekali na pomoc pro obléhané palestinské území. Představitelé Gazy uvedli, že k útoku došlo ve chvíli, kdy se na kruhovém objezdu u Kuvajtu, klíčové křižovatce využívané humanitárními konvoji převážejícími potraviny do severní Gazy, shromáždil dav, který chtěl obdržet pomoc z nákladního automobilu. Dodali, že více než 150 lidí bylo zraněno.

K poslednímu incidentu došlo několik hodin poté, co bylo při leteckém útoku na distribuční centrum pomoci v táboře al-Nuseirat v centrální části Gazy zabito osm lidí, uvedl .

Izraelská armáda okamžitě popřela, že by útočila na místa distribuce pomoci, a označila tyto zprávy za „nepravdivé“ a „mylné“, a to i přesto, že nebylo bezprostředně jasné, o jaký incident se jedná.

„Vzhledem k tomu, že IDF (Izraelské obranné síly, pozn. red.) posuzují incident s důkladností, kterou si zaslouží, vyzýváme média, aby učinila totéž a spoléhala se pouze na věrohodné informace,“ uvádí v prohlášení izraelská armáda. Podle IDF palbu zahájili ozbrojení Palestinci, když davy lidí čekaly na kamiony s humanitární pomocí. Zároveň popřela, že by střílela na samotný konvoj, píše list The Times of Izrael.

Podobný incident se stal na konci února, kdy zemřely desítky Palestinců čekajících na nákladní automobily s potravinami v severní části Gazy, která je z velké části odříznuta od dodávek pomoci v důsledku pět měsíců trvající izraelské vojenské kampaně s cílem zlikvidovat Hamás, připomíná Reuters.

O incidentu z února jsem psali zde:

Izrael zároveň odmítl obvinění zahraničních vlád a humanitárních organizací, že brání přísunu potravin a dalších dodávek do Gazy.

Tyto incidenty pak jen zdůrazňují chaotické a náročné podmínky, v nichž pomoc do Gazy přichází. Lidskoprávní organizace a humanitární agentury se v posledních dnech snaží měnit trasy konvojů, aby se vyhnuly shromáždění velkého počtu lidí a případnému zastavení vozidel.

Některé země se snaží využít i nové dopravní prostředky. V pátek připlula španělská loď s humanitární pomocí do blízkosti pobřeží Gazy. Jednalo se o první zkušební plavbu, která měla otestovat námořní koridor z Kypru, informuje list the Guardian.

Reklama

Doporučované