Hlavní obsah

Bělorusko přešlo na „protiteroristický režim“, píše se o mobilizaci

Foto: president.gov.by

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko při projevu ke školákům.

Reklama

aktualizováno •

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko významně posílil pravomoci bezpečnostních složek. V zemi byl zaveden režim protiteroristické operace.

Článek

„Bělorusko zavedlo režim protiteroristické operace,“ oznámil běloruský ministr zahraničí Uladzimir Makej v rozhovoru pro ruské noviny Izvestija.

Systém dává široké pravomoci bezpečnostním složkám. Makej to zdůvodňuje potřebou rozvázat jim ruce, aby mohly neprodleně „předcházet provokacím“ ze sousedních zemí nebo na ně reagovat.

„Měli jsme informace, že některé sousední země plánovaly provokace, šlo o snahu zmocnit se určitých částí běloruského území,“ řekl bez dalších podrobností Makej listu, který je v držení společnosti National Media Group „Putinova dvorního bankéře“ Jurije Kovalčuka.

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko, který o zavedení režimu rozhodoval, posléze potvrdil ministrovo oznámení na summitu Společenství nezávislých států (SNS) v kazašské Astaně. Jak uvedla běloruská státní tisková agentura BelTA, Lukašenko řekl, že Bělorusko ke kroku přistoupilo kvůli zhoršení situace na jeho hranicích.

Zavedení režimu protiteroristické operace by přikládalo běloruským bezpečnostním složkám větší pravomoci. Mezi ně patří například možnost zadržet člověka s cílem ověřit jeho totožnost či vydat zákaz opustit dané místo. Dále umožňuje odposlouchávání a kontrolu všech typů komunikace a neomezený přístup agentů na jakákoliv místa.

Bělorusko obvinilo Ukrajinu z přípravy útoku

Bělorusko a Rusko se dohodly na nasazení společné regionální skupiny vojenských sil. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko o tom informoval na pondělní schůzce o bezpečnostních otázkách v Minsku.

Bělorusko v tomto týdnu posílilo svou vojenskou aktivitu, čímž znepokojilo Kyjev i Západ.

Lukašenko v pondělí oznámil, že nařídil, aby se běloruské jednotky spolu s těmi ruskými přesunuly k hranici s Ukrajinou. Podle něj šlo o reakci na „jasné ohrožení pro Bělorusko ze strany Kyjeva a jeho podporovatelů na Západě“.

Podle agentury Reuters to lze chápat jako možný náznak toho, že se Lukašenko chystá poslat běloruskou armádu do bojů na Ukrajině, aby podpořila ruské invazní síly.

Nezávislá běloruská média pak v pátek uvedla, že Lukašenko zahájil v zemi tajnou mobilizaci malého rozsahu, aby „doplnil stávající bojové jednotky“.

Podle nezávislého běloruského listu Naša Niva plánuje nyní Lukašenko povolat asi dva tisíce mužů. „V první fázi se (mobilizace) nebude týkat velkých měst – nejprve bude mobilizováno venkovské obyvatelstvo,“ napsal s odvoláním na několik zdrojů deník.

Reklama

Doporučované