Hlavní obsah

Berlusconi byl hospitalizován

Foto: Profimedia.cz

V sobotu Silvio Berlusconi oznámil, že nebude usilovat o post italského prezidenta.

Reklama

Berlusconi měl zdravotní problémy již v minulosti, zejména pak se srdcem. Několikrát hospitalizovaný byl i v roce 2020.

Článek

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi je hospitalizovaný v nemocnici v Miláně. Osobní lékař 85letého politika Alberto Zangrillo podle agentury Reuters řekl, že ho tam přijali v neděli kvůli dlouho plánovaným rutinním testům. Dva zdroje obeznámené se situací nicméně předtím agentuře řekly, že Berlusconi je v nemocnici už od čtvrtka. Politikův mluvčí to zatím nekomentoval.

V sobotu Berlusconi informoval, že nebude usilovat o prezidentský post. „Rozhodl jsem se udělat další krok na cestě k národní odpovědnosti a požádal jsem ty, kteří to navrhli, aby neuvedli mé jméno v nominaci na prezidenta republiky,“ řekl. Podle agentury Reuters tím odpadla překážka v jednáních před parlamentním hlasováním, které začne 24. ledna.

Berlusconi uvažoval o kandidatuře na prezidenta na popud koalice italských pravicových stran, které ho o to požádaly. Jeho úspěch se však podle Reuters od začátku jevil jako nepravděpodobný vzhledem k tomu, jak širokou podporu by musel získat mezi více než tisíci poslanců a regionálních delegátů. Středolevicové strany již dříve vyloučily, že by Berlusconiho v prezidentské volbě podpořily.

Nyní 85letý Berlusconi stál v minulosti v čele čtyř kabinetů a je v Itálii silně polarizující postavou. Po odsouzení za daňové podvody v roce 2013 mu bylo dočasně zakázáno vykonávat veřejné funkce. Stále je přitom souzen v poslední ze série kauz souvisejících s uplácením svědků v případu prostituce nezletilých, jenž souvisí s jeho nechvalně proslulými sexuálními večírky, které pořádal, zatímco byl ve funkci. Berlusconi veškerá pochybení popírá.

Berlusconi měl v minulosti vážné zdravotní problémy, zejména se srdcem. Vážnou operaci srdce podstoupil v roce 2016. Už předtím měl několik let kardiostimulátor. Na konci 90. let byl Berlusconi operován kvůli rakovině prostaty. Hospitalizovaný kvůli zdravotním problémům byl několikrát i v loňském roce.

Za favorita italských voleb je považován současný premiér a bývalý šéf Evropské centrální banky Mario Draghi. Volby v Itálii začnou 24. ledna, kdy se za tímto účelem sejde přes tisíc poslanců a regionálních delegátů. Specifikem italských prezidentských voleb je, že fakticky neexistují oficiální kandidáti. Hlasování tak může trvat několik dní.

Reklama

Doporučované