Hlavní obsah

Biden odvrací platební neschopnost USA. Zklamal spojence v Pacifiku

Foto: Flickr.com/White House, Seznam Zprávy

Před cestou do Austrálie a na Papuu Novou Guineu Biden upřednostnil řešení hrozící platební neschopnosti americké vlády.

Reklama

Americký prezident Joe Biden společně naznačil, že dohoda o zvýšení dluhového stropu s republikány je na dosah. Kvůli hrozící platební neschopnosti zrušil cestu do Austrálie i Papuy Nové Guineje.

Článek

„Schůzka byla produktivní a vypadá to, že můžeme dosáhnout dohody,“ komentoval podle BBC americký prezident Joe Biden úterní setkání v Oválné pracovně. Víc než hodinu jednal s republikánskými lídry o tom, jak se vláda může vyhnout platební neschopnosti a navýšit dluhový strop, kterého má dosáhnout 1. června.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy pak doplnil, že obě strany by mohly dohody dosáhnout do konce tohoto týdne.

Dosažení stropu by znamenalo, že si americká vláda už nebude moci půjčovat žádné další peníze. Nebyla by proto schopna vyplácet platy federálním zaměstnancům a vojákům, ale ani sociální dávky, na které v USA spoléhají miliony lidí.

Bez navýšení stávajícího dluhového stropu ve výši 31,4 bilionu dolarů (přes 678 bilionů korun, pozn. red.) navíc země už na začátku června přestane být schopna splácet své závazky. Pokud by to trvalo delší dobu, mohlo by to vyvolat globální finanční chaos.

Republikánští lídři požadují výměnou za podporu navýšení dluhového stropu škrty v rozpočtu. Chtějí také přísnější pracovní požadavky pro příjemce vládní pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Schůzku s vůdci Kongresu v Oválné pracovně označil Biden jako úspěšnou.

Agentura AP s odvoláním na zdroje obeznámené s rozhovory uvádí, že tento nápad už dříve rozhodně odmítla demokratická menšina ve Sněmovně reprezentantů. Prezident Biden pak opakovaně sdělil, že debaty o potenciální hrozbě zatažení za automatickou dluhovou brzdu a o dalších rozpočtových problémech by měly zůstat odděleny.

Zklamání v Pacifiku

Právě složitá situace kolem státního dluhu donutila Bidena zkrátit plánovanou zahraniční cestu. Prezident měl ve středu odletět na summit G7 do Japonska a následně zamířit na další setkání do Austrálie a Papuy Nové Guineje.

Nakonec se ale z Hirošimy vrátí zpátky do Spojených států, aby zajistil, že Kongres podnikne kroky k odvrácení platební neschopnosti, uvedl Bílý dům v prohlášení.

Jak připomíná deník The Guardian, Bidenova návštěva měla být zásadní pro upevnění amerického zájmu o region Indického a Tichého oceánu a potlačení obav některých států z dopadů dohody Aukus, tedy vojenského paktu mezi Austrálii, Spojenými státy a Velkou Británií.

V Sydney se měl uskutečnit summit skupiny zvané Quad (nebo také Čtyřstranný bezpečnostní dialog), kam kromě Austrálie a Spojených států patří i Japonsko a Indie. I ten byl ale zrušen. „Pokusíme se sejít na okraji summitu G7,“ potvrdil pak změnu plánů australský premiér Anthony Albanese.

Biden opět kandiduje

Současný americký prezident Joe Biden se uchází o druhé funkční období. Definitivní potvrzení přichází přesně čtyři roky poté, co kandidaturu oznámil naposledy. Seznam Zprávy podrobně rozebírají, jaké má šance na obhajobu.

Velké zklamání vyvolalo rozhodnutí na Papui Nové Guineji. Biden měl být historicky prvním americkým prezidentem, který stát mezi Indonésií a Austrálií navštíví. Jeho zastávka tam měla trvat pouze tři hodiny, ale vláda mu v metropoli Port Moresby chystala velkolepé přivítání.

Stát měl uzavřít vzdušný prostor a omezit provoz na silnicích. Připravovala se vystoupení různých kulturních souborů a v den návštěvy, tedy v pondělí, měl být dokonce mimořádný státní svátek, aby lidé aspoň na okamžik mohli Bidena zahlédnout.

„Jsme zklamaní, že byla tato historická návštěva zrušena, protože jsme se na to dobře připravovali, zabralo nám to hodně času, úsilí a energie. Všichni jsme se na tu návštěvu moc těšili,“ citoval The Guardian guvernéra papuánské metropole Powese Parkopa. Lídr tamní opozice ale vyjádřil pochopení pro to, že Biden musí řešit domácí problémy.

Bílý dům slíbil, že najde řešení, jak v následujícím roce zrušený prezidentův program vynahradit.

Reklama

Doporučované