Hlavní obsah

Biden vytáhl předvolební trumf. Milionům Američanů smaže studentský dluh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Rob Crandall, Shutterstock.com

Studentský dluh má v USA asi 43 milionů lidí, Bidenův plán by mohl toto břemeno sejmout z asi 20 milionů z nich.

Reklama

Biden oznámil, že USA odpustí milionům Američanů s nižšími příjmy až 10 tisíc dolarů ze studentských půjček. Levicová část Demokratické strany to dlouho prosazovala, podle odborníků jí to může pomoct už v letošních volbách.

Článek

Americký prezident Joe Biden plní svůj předvolební slib, který předjímal odpuštění studentského dluhu milionům Američanů. Spojené státy tak zruší dluh 10 tisíc dolarů (více než 247 tisíc korun) lidem, kteří vydělávají méně než 125 tisíc dolarů ročně nebo rodinám s ročními příjmy nižšími než 250 tisíc dolarů.

Příjemcům Pellova grantu, který poskytuje pomoc studentům ve finanční nouzi, by vláda odpustila až 20 tisíc dolarů dluhu z federálních půjček.

„(Odpuštění dluhů) je pro rodiny, které to nejvíce potřebují – lidi z pracující a střední třídy, které obzvlášť tvrdě zasáhla pandemie (covidu-19),“ uvedl Biden a zavázal se, že z návrhu nebudou těžit domácnosti s vysokými příjmy.

Údaje americké vlády odhadují, že federální studentský dluh má kolem 43 milionů Američanů. To znamená, že asi každý šestý dospělý Američan nebo asi třetina Američanů s vyšším než středoškolským vzděláním se potýká se studentským dluhem, uvádí BBC.

Průměrně jeho výše dosahuje asi 37 tisíc dolarů (okolo 912 tisíc korun). Téměř třetina dlužníků jej má nižší než 10 tisíc dolarů a přibližně polovina dluží méně než 20 tisíc dolarů.

Jak se daří Bidenovi v Bílém domě?

Bidenova popularita v posledním roce znatelně klesla, v posledních týdnech si však připisuje jeden úspěch za druhým. Co stojí za jeho propadem v průzkumech? Přichází bod zlomu? A chtějí demokraté, aby znovu kandidoval? Přečtěte si v analýze Seznam Zpráv:

Biden tuto politiku důrazně obhajoval a tvrdil, že je navržena tak, aby poskytovala největší výhody těm nejpotřebnějším dlužníkům. Bílý dům odhaduje, že téměř 90 procent úlev připadne lidem s příjmem nižším než 75 tisíc dolarů ročně, zhruba 20 milionů lidí by tak mohlo skončit úplně bez studentského dluhu.

„Dvanáct let všeobecného vzdělávání nestačí,“ řekl Biden, když v Bílém domě oznamoval svůj plán. „Jak zůstaneme nejkonkurenceschopnějším národem na světě s nejsilnější ekonomikou a největšími příležitostmi? Právě o tom to dnešní oznámení je. Je o příležitostech. Jde o to dát lidem spravedlivou šanci. Je to o jediném slově, kterým lze definovat Ameriku: ‚možnosti‘. Jde o poskytnutí možností.“

Oznámení přichází po více než roce debat uvnitř Bílého domu a rostoucím tlaku ze strany progresivních demokratů. Plán by Bidenově straně mohl podle agentury Reuters zajistit kýženou podporu před podzimními volbami do Kongresu.

Ben Tulchin, demokratický průzkumník veřejného mínění, který pracoval na kampaních pro levicového senátora Bernieho Sanderse, uvedl pro britskou BBC, že rozhodnutí Nejvyššího soudu o interrupcích nebo Bidenova politika týkající se změny klimatu a teď studentských půjček pomohly zlepšit prezidentův profil u mladé generace.

„Myslím, že je velmi užitečné zvýšit volební účast mezi mladými voliči a typicky, když je volební účast mladších voličů vyšší, demokraté si vedou lépe,“ řekl.

Kritika ze strany republikánů

Někteří republikáni ovšem zpochybnili, jestli má prezident z právního hlediska vůbec pravomoc dluhy odpustit. Návrh také označili jako rozpočtově nezodpovědný a nespravedlivý vůči těm, kteří dluh už splatili nebo těm, kteří na vysoké školy nešli, protože by své půjčky splatit nedokázali.

Zrušení dluhu by podle některých republikánů i demokratů mohlo přispět k inflaci tím, že dá Američanům více peněz na utrácení. Někteří zákonodárci a aktivisté ale naopak vyzvali Bidena, aby byl při rušení půjček ještě razantnější.

„Bidenův socialismus studentských půjček je fackou do tváře každé rodině, která přinesla oběti, aby si ušetřila na vysokou školu, každému absolventovi, který svůj dluh splatil, a každému Američanovi, který si zvolil určitou kariéru nebo se dobrovolně přihlásil k ozbrojeným silám, aby se dluhu vyhnul,“ uvedl lídr republikánů v Senátu Mitch McConnell.

Bidenova administrativa proti klimatické změně

Americká Sněmovna reprezentantů podle očekávání schválila Bidenův balík sociálních a klimatických opatření. Co obsahuje? O jak významný jde krok? A jakou roli bude hrát nejen v nadcházejících kongresových volbách?

Biden také oznámil prodloužení možnosti přerušit splácení federálních studentských půjček až do konce tohoto roku. Úleva trvá již od roku 2020, kdy ji zavedla Trumpova administrativa kvůli ekonomické krizi způsobené pandemií covidu-19.

Bílý dům uvedl, že to bude poslední pauza a dlužníci se měli připravit na to, že v lednu budou muset zase splácet. Biden také navrhl nový plán splácení studentských půjček řízený příjmem, který by pomohl budoucím dlužníkům s nízkými příjmy a zavedl opravy programu odpouštění půjček pro neziskové a vládní pracovníky.

Podporovatelé Bidenova plánu mimo jiné argumentují tím, že odpuštění dluhu sníží ekonomickou nerovnost mezi některými skupinami. Například černošští studenti si pořizují studentské půjčky častěji a a potřebují vyšší částky než ostatní Američané.

USA mají dlouhou historii studentských dluhů, federální vláda nabízí půjčky na vysokoškolské vzdělávání už od roku 1958. Dluh amerických studentů se za posledních 16 let ovšem více než ztrojnásobil. Mezitím mzdy stagnovaly a školné se zvýšilo, což znamená, že pro mladé lidi je ještě těžší dluhy splácet.

Studentské dluhy v současné době tvoří po hypotečních úvěrech druhý největší typ dluhu domácností a tvoří asi 10 procent všech takových dluhů.

Reklama

Související témata:

Doporučované