Hlavní obsah

Bidenův syn se přizná ke třem zločinům. Uzavřel dohodu s prokuraturou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Drew Angerer, Getty Images

Hunter Biden (uprostřed) během prezidentské inaugurace svého otce Joea Bidena (otočený zády v popředí).

Reklama

Hunter Biden se podle soudního dokumentu dohodl na přiznání s prokuraturou. Bílý dům mu vyjádřil podporu, ale obvinění nekomentoval.

Článek

Syn amerického prezidenta Hunter Biden u soudu přizná vinu za porušení federálních zákonů ve třech bodech: dva se týkají vědomého neodvedení daně z příjmů a jeden držení zbraně osobou užívající zakázané návykové látky.

O případu píší americká média s odvoláním na dokument okresního soudu v Bidenově domovském státě Delaware. Biden mladší se na přiznání viny u soudu dohodl s prokuraturou.

Bílý dům podle agentury Reuters prezidentovu synovi v prohlášení vyjádřil podporu v jeho snahách o nápravu svého života, konkrétní obvinění ale nekomentoval.

List The New York Times (NYT) uvádí, že Hunter Biden souhlasil s podmínečným trestem za to, že pozdě zaplatil své daně v letech 2017 a 2018. Dohodou se také vyhne trestnímu stíhání za to, že při nákupu střelné zbraně v roce 2018 lhal o užívání drog.

Obsahem dohody mezi Bidenem mladším a ministerstvem spravedlnosti mimo jiné je, že Biden dva roky nebude užívat drogy a bude souhlasit s tím, že už nikdy nebude vlastnit střelnou zbraň. Dohodu musí ještě schválit soudce.

Bidenova kandidatura

Mezi demokratickými kandidáty je zatím jasným favoritem úřadující prezident Joe Biden, jeho kandidatura však kvůli jeho vysokému věku není vítána všemi. I když po osmdesátce začínají lidem viditelně upadat fyzické funkce, Joe Biden se na další boj o Bílý dům cítí.

U federálního soudu v Delawaru se Hunter Biden objeví v příštích dnech. „Po tomto oznámení… mohu tvrdit, že pětileté vyšetřování Huntera je uzavřené,“ uvedl podle NYT Bidenův advokát Christopher Clark, který dodal, že „Hunter je přesvědčený o důležitosti převzít odpovědnost za chyby, které udělal v turbulentním období svého života, kdy byl závislý na drogách“.

Pokud v případu nenastane významný obrat, z hlediska spravedlnosti by mělo být vyšetřování prezidentova syna brzy ukončené, politický aspekt případu však zůstane nadále živý, podotýkají americká média.

Vyšetřování Huntera Bidena, konkrétně jeho drogová závislost a mezinárodní podnikání, bylo už dlouho vítaným argumentem pro republikánské oponenty prezidenta Joea Bidena.

Republikánský exprezident Donald Trump, který chce opět kandidovat v prezidentských volbách a který je sám trestně stíhaný, se během svého působení v Bílém domě pokoušel dávat do souvislosti potíže Huntera Bidena s kroky jeho otce.

Mezi Hunterovy politicky nejvýbušnější skandály minulých let patří kauza kolem jeho laptopu. Ta začala na podzim 2020, když bulvární list The New York Post zveřejnil materiály získané z počítače, který Bidenovi mladšímu kdysi údajně patřil.

Data médiím tehdy poskytli spojenci Donalda Trumpa. Z dat vyplynuly podrobnosti o Hunterových podnikatelských aktivitách a údajných milionech dolarů vydělaných díky vazbám na čínské firmy.

Reklama

Doporučované