Hlavní obsah

Stáří navzdory. Bidenova kandidatura je za čárou, domnívá se lékařka

Foto: Profimedia.cz

V roce 2024, kdy budou příští volby prezidenta USA, oslaví Biden 82. narozeniny.

Reklama

Po osmdesátce začínají lidem viditelně upadat fyzické funkce, Joe Biden se přesto cítí na další boj o Bílý dům. Geriatrička Eva Topinková jeho rozhodnutí nepovažuje za rozumné, byť připouští, že i stav seniorů je individuální.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Prezident Biden je i nadále zdravý, energický, osmdesátiletý muž, který je schopen úspěšně vykonávat prezidentské povinnosti, včetně funkce šéfa výkonné moci, hlavy státu a vrchního velitele,“ hlásá únorová zpráva osobního lékaře amerického prezidenta, podle které Joe Biden nekouří, nepije a cvičí nejméně pět dní v týdnu.

Právě zdravotní stav a pokročilý věk současného amerického prezidenta se v posledních dnech znovu dostaly do popředí zájmu poté, co Biden oznámil, že se hodlá ucházet o druhé funkční období v Bílém domě. Vzhledem k tomu, že v roce 2024, kdy se volby odehrají, bude prezidentovi už 82 let, má mnoho lidí pochyby, že má na náročnou profesi dostatek sil.

Jak pravidelně dokazují průzkumy veřejného mínění, Bidenův opětovný boj o oválnou pracovnu američtí občané příliš nepodporují. Podle dubnového materiálu z dílny NBC News si 70 % Američanů nepřeje, aby znovu kandidoval, přičemž u téměř poloviny z nich hrál jeho vysoký věk velkou roli v rozhodování.

Podle průzkumu tandemu AP-NORC z letošního dubna Bidenovu kandidaturu navíc výrazně nepodporují ani „jeho“ demokraté, pozitivně se v tomto ohledu vyjádřilo jen 47 % z dotázaných.

„Joe Biden je bezesporu seniorní politik. Už když se ujímal své funkce v prvním prezidentském období, byl historicky nejstarším prezidentem, kterého kdy Spojené státy americké měly. Skutečně tak vstupujeme do značně neprobádaných vod,“ uvedla pro Seznam Zprávy amerikanistka Kateřina Březinová z pražské Metropolitní univerzity.

„Když se podíváme na statistiky, většina amerických prezidentů nastupovala do úřadu, když jim bylo něco mezi 50 a 60 lety. Hovoříme tak o lidech, kteří byli generačně mladší, než je Joe Biden dnes,“ dodala odbornice s podotknutím, že u lidí po osmdesátce může rychleji dojít k omezení mentálních nebo fyzických kapacit.

Jak se Biden nechal slyšet minulou středu, sám se prý při zvažování toho, zda se bude ucházet o znovuzvolení, „důkladně podíval“ na svůj věk, stejně jako všichni ostatní. Cítí se ovšem dobře a je nadšený ze svých vyhlídek. Zda na prezidentskou funkci stále má, prý američtí voliči posoudí během kampaně.

Mohlo by být hůř

Jak již dříve podotkl pro Seznam Zprávy amerikanista Jan Beneš z Ostravské univerzity, vzhledem k náročnosti funkce amerického prezidenta není dnes Bidenův pracovní výkon vůbec špatný. „Vidíme, kolik toho stíhá objet, kolik věcí deleguje na lidi kolem sebe a že stále funguje fyzicky i kognitivně,“ uvedl odborník s tím, že situaci čekal mnohem horší.

Biden má za sebou od převzetí otěží přitom náročné období, během kterého se musel popasovat například s pandemií koronaviru nebo válkou na Ukrajině. Na hranici s Mexikem zase dlouhodobě panuje migrační krize a americká pohraniční stráž ještě nedávno hlásila rekordní počty pokusů o její překročení.

V prvních dvou letech v Bílém domě mohl Biden navíc počítat s demokratickou většinou v Kongresu, což vedlo i k tomu, že se mu podařilo prosadit několik důležitých legislativních iniciativ. Jmenovitě zmiňuje Březinová třeba infrastrukturní zákon, jehož implementace bude v USA „zcela jistě znamenat velkou proměnu“.

„Řekla bych, že Biden přes svůj věk podává dobrý výkon ve funkci. Samozřejmě to nemůže zastřít fakt, že je to člověk v letech a politik, kterého vlastní voliči vnímají jako starého,“ zhodnotila stav věcí amerikanistka, která na Metropolitní univerzitě Praha vede Iberoamerické centrum.

Upozornila i na to, že Biden je mnohými americkými voliči vnímán jako lehce nudný, ne zas tak dobrý rétor. Na internetu pak například kolují videa o tom, že někdy někde zakopl.

„Biden na to reaguje tak, že lidem doporučuje, aby si všímali spíše toho, co dělá, jak funguje jako prezident. Třeba, že nerozděluje společnost. Což není málo,“ dodala Březinová.

Rizika vysokého věku

Zmiňovaná videa opravdu nejsou nic nového, nejsou ovšem jen o padání na schodech či na kole, nýbrž také o častých přeřecích či zmatení na pódiu. Právě jejich šíření pak napomáhá tomu, že veřejnost není příliš nakloněná představě, že by v jejím čele mohl stát někdo, jehož nynější stav – ať už je jakýkoliv – by mohl eskalovat.

Biden opět kandiduje

Současný americký prezident Joe Biden se uchází o druhé funkční období. Definitivní potvrzení přichází přesně čtyři roky poté, co kandidaturu oznámil naposledy. Seznam Zprávy podrobně rozebírají, jaké má šance na obhajobu.

„Politika není procházka růžovým sadem. Prezident ji ale samozřejmě často nemusí dělat sám – má celou řadu poradců, a nemusí si tak například psát projevy. Předvolební maraton je ale fyzicky i psychicky velmi náročný,“ vysvětlila pro Seznam Zprávy Eva Topinková, přednostka Geriatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Podle lékařky jsou na prezidentskou funkci potřeba nejenom velmi dobré poznávací funkce všeho druhu, ale také poměrně dobrý fyzický stav. A i když existuje řada vysokých politických nebo i jiných představitelů, kteří dokázali pokračovat až do vysokého věku, po osmdesátce už obecně dochází u většiny populace k velmi viditelnému poklesu fyzických funkcí.

Pokud by Topinková měla osobně hodnotit Bidenovo rozhodnutí kandidovat, nemá ho za úplně rozumné. „Neznám samozřejmě veškeré podrobnosti o jeho zdravotním stavu nebo fyzické a psychické kondici, která se vystavuje na odiv. Vždy je to ale samozřejmě trochu jinak, stejně jako třeba v případě Putina. Myslím ale, že je to už trochu za čárou.“

Podle lékařky to však určitě neznamená, že by danou funkci člověk jeho věku nemohl zvládnout. Pravda je ale taková, že navzdory jedincům, kteří po osmdesátce stále zvládají třeba maraton, na tom obecná populace není nejlépe – 20 % této generace má demenci a 20 % už při vykonávání běžných denních úkonů potřebuje cizí péči. Na nějaké výrazné fyzické výkony pak dosáhne ani ne pár procent.

Jakým problémům senioři nejčastěji čelí?

  • nemoci pohybového aparátu (artróza, osteoporóza a další)
  • kardiovaskulární onemocnění (infarkt, hypertenze)
  • neurodegenerativní onemocnění
  • seniorská křehkost
  • poruchy zraku a sluchu

„Pokud člověk prožije život s chronickou nemocí, v tomto věku se bohužel často dožívá jejích konečných stadií plných komplikací,“ říká pro Seznam Zprávy Eva Topinková, přednostka Geriatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Tyto nemoci pak mohou seniory významně ohrožovat.

„Ne vždy je ale omezují tak, aby z nich dělali tzv. bezmocné starce, tedy lidi, kteří potřebují pomoc druhých osob nebo jsou odkázaní na domácí péči a další formy pomoci,“ dodává. „To je způsobeno tím, že nemoci se ve vyšším věku sdružují a nevyskytuje se jen jedna, ale je jich třeba pět a sčítá se jejich invalidizující potenciál.“

„Záleží samozřejmě i na tom, jak moc je Biden motivovaný a do jaké míry chce této funkci podřídit veškerý svůj zbytek ještě relativně fyzicky zdravého života, pokud by ve volbách uspěl,“ podotkla Topinková.

Jak navíc upozorňuje web BBC s odkazem na americké vládní pojistně-matematické tabulky, průměrná délka dožití 82letého muže, kterým Biden v případě vítězství na začátku svého druhého funkčního období bude, je 6,77 roku s 8% pravděpodobností úmrtí během následujících 12 měsíců.

Bidenova skrytá odpověď

I když je pozornost v otázce věku zaměřená primárně na Bidena, jakožto jednoho z nejmocnějších mužů planety, je důležité podotknout i to, že podle informací webu Independent není součástí ani první desítky nejstarších světových lídrů, kteří v současnosti zastávají funkce.

Přesto ale zajisté není radno nechávat věci náhodě a je potřeba myslet dopředu. „Myslím, že Bidenova nepřímá odpověď na obavy týkající se jeho věku je postava Kamaly Harrisové, jeho viceprezidentky,“ nabídla potenciální řešení amerikanistka Březinová.

Deset nejstarších světových lídrů

Foto: Stránky prezidenta Kamerunu (prc.cm)

Kamerunského prezidenta Paula Biyu s manželkou Chantal v prosinci 2022 přijal v Bílém domě Joe Biden s manželkou Jill.

  1. Paul Biya (90), prezident Kamerunu
  2. Mahmúd Abbás (87), prezident Palestinské samosprávy
  3. Salmán (87), král Saúdské Arábie
  4. František (86), papež
  5. Harald V. (86), král Norska
  6. Cornelius A. Smith (86), generální guvernér Baham
  7. Nawwáf al-Ahmad al-Džábir as-Sabáh (85), emír Kuvajtu
  8. Alí Chameneí (83), nejvyšší vůdce Íránu
  9. Markéta II. (83), královna Dánska
  10. Michael D. Higgins (81), prezident Irska

Zdroj: The Independent

S Harrisovou po boku se Biden rozhodl kandidovat i podruhé, přestože politička za uplynulé roky ve funkci nesklízela zrovna slova pochvaly. Ve videu, které v úterý vydal Bílý dům a které oznamuje Bidenovu kandidaturu na druhé prezidentské období, pak Harrisová vystupuje velmi prominentně, což nebývá vždy zvykem.

Právě viceprezidentka je člověk, který by po prezidentovi převzal velení, pokud by mu okolnosti neumožnily pokračovat. Dále je i faktorem, který by mohl mít rozhodující váhu u nezávislých voličů, kteří se vyloženě nepřiklánějí k některé z politických stran.

Na otázku, zda se tato skupina voličů bude během prezidentských voleb rozhodovat i na základě Bidenova věku, Březinová odpovídá, že v takto rané fázi kampaně lze takový vývoj jen těžko odhadovat.

„Domnívám se, že pro voliče bude ve finále hrát roli úhrn faktorů a věk může být jedním z nich. Myslím ale, že v tuto chvíli nedokážeme docenit, jak významný. Nevíme, v jaké kondici bude Joe Biden ve chvíli, kdy budou probíhat volby, a nevíme, jak se vyvinou další faktory, které do toho budou bezesporu vstupovat,“ vysvětlila amerikanistka.

Podcast 5:59 o Bidenově kandidatuře

Americký prezident Joe Biden v úterý ohlásil záměr příští rok znovu kandidovat na prezidenta. Bidenovi je osmdesát let a už v době svého zvolení v roce 2020 byl nejstarším politikem, který se ve Spojených státech ujal funkce hlavy státu. Už tehdy se objevovaly pochybnosti ohledně schopnosti plnohodnotně vykonávat funkci. Jsou namístě?

„Debaty o věku budou jistě přítomné. A to i proto, že zatím nelze vyloučit, že Biden opět stane proti Donaldu Trumpovi, tedy pokud ho republikáni potvrdí jako svého prezidentského kandidáta. Trump není o moc mladší než Biden, je mu jen o čtyři roky méně. Také on je tím pádem již v pásmu seniorních kandidátů na prezidentský úřad,“ dodala expertka.

Stáří vpřed?

Spojené státy obecně však mají se seniorními politiky bezprostřední zkušenost. V současnosti kromě Bidena stále úřaduje například vůdce republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell, kterému je 81 let, nebo demokratka Dianne Feinsteinová. Devětaosmdesátiletá politička ovšem již několik měsíců nemůže hlasovat v Senátu kvůli zdravotním problémům.

Ve skupině oficiálních kandidátů na amerického prezidenta je zatím jen jeden jediný, kterému ještě nebylo 50 let, a podobně se má situace i mezi těmi, jejichž kandidatura se teprve očekává. Nabízí se tak otázka, co vlastně tato situace vypovídá o americké politické scéně.

„Myslím, že nejlepší vysvětlení pro tuto situaci nabízí proces, který politolog M. Naim popisuje jako trojí P. Je to to politická polarizace, populismus a zároveň existence postfaktické společnosti. Tyto tři aspekty se navzájem umocňují a svým způsobem také zamezují vstupu nových figur do politické arény,“ nabídla odpověď Březinová.

„Nových a velmi zajímavých politických osobností je v USA celá řada, třeba na státní úrovni. Dostat se v této vypjaté a extrémně politizované době do nejvyššího federálního klání ale vůbec není jednoduchá záležitost,“ dodala amerikanistka. „Musí si na sebe a svou kampaň samozřejmě také vydělat, což možnou množinu kandidátů jen dále zužuje.“

Reklama

Doporučované