Hlavní obsah

Biologický terorismus na školách. Otravy už donutily reagovat i Chameneího

Foto: Profimedia.cz

Íránský nejvyšší vůdce Alí Chameneí.

Reklama

aktualizováno •

Od loňského listopadu přiotrávili neznámí pachatelé v Íránu už více než tisícovku školaček. Podezření padá na náboženské konzervativce, kterým se nelíbí vzdělávání dívek.

Článek

Protestní hnutí v Íránu vyvolané smrtí Mahsy Amíníové získává nový impuls. Je jím prakticky nulová reakce režimu na masové otravy v íránských školách, které se vyžádaly hospitalizaci několika stovek dívek. K demonstracím vyzývají jejich učitelé i rodiče. Mohutné protesty plánují zvláště na 8. března, na Mezinárodní den žen.

Rostoucí kritika režimu už přiměla k odezvě nejvyššího íránského vůdce, ajatolláha Alího Chameneího. Ten v pondělí v prohlásil, že otravy školaček jsou „neodpustitelným zločinem“.

„Úřady by se měly vážně zabývat otázkou otrav studentů. Pokud se to prokáže jako úmyslné, měli by být pachatelé odsouzeni k trestu smrti,“ citovala z Chameneího vyjádření pro íránskou televizi agentura Reuters.

V úterý pak náměstek ministra vnitra Mir Ahmádí oznámil zatčení podezřelých v pěti různých íránských provinciích. Více podrobností íránské úřady neuvedly.

Pomsta za odmítání hidžábu

První otravy se objevily v listopadu ve svatém městě Kóm, postupně se pak rozšířily do 25 z 31 íránských provincií. Zatímco íránské úřady viní z útoků neznámou chemickou látkou „nepřátele režimu“, jeho kritici poukazují spíše na extremistické náboženské skupiny, které mají myšlenkově blízko k afghánskému hnutí Tálibán.

Někteří aktivisté vidí za vlnou otrav i režimní snahu o pomstu: „Íránské dívky platí cenu za boj proti povinnému hidžábu, byly otráveny klerikálním establishmentem,“ napsala na twitteru v New Yorku žijící íránská aktivistka Masih Alinejadová.

Úřady naopak poukazují na to, že k otravě došlo i v nejméně jedné chlapecké škole.

Íránské učitelské organizace mluví v souvislosti s útoky o biologickém terorismu. Na středu proto svolaly demonstraci před sídlem parlamentu v Teheránu, další před ministerstvem školství i před úředními budovami v dalších městech.

„Existuje silné podezření, že cílem útoků je potlačení hnutí Žena, život, svoboda (heslo íránské revoluce, pozn. red.) vyvoláním strachu mezi dívkami a jejich rodinami,“ píše se v prohlášení Národního odborového svazu učitelů.

Írán na podzim zachvátily protesty za ženská práva

Povinnost zahalování skončí jedině se zásadní změnou politického uspořádání. Revolucí, anebo změnou, která ji bude připomínat.

Pedagogům vadí kromě výše zmíněných otrav i klesající kupní síla, která je spojená s vysokou inflací a klesající hodnotou íránské měny.

Organizace Rada volnomyšlenkářských studentů pak obviňuje režim z toho, že se otravami dívek snaží indoktrinovat studenty ideologií Tálibánu. K tomu má sloužit i nábor 20 tisíc kleriků, kteří mají působit jako učitelé.

Protestovat je ovšem v Íránu stále složité, a to i v případě školních otrav. Lidskoprávní server HRANA v úterý informoval, že při demonstraci rodičů v Teheránu byla jedna z matek otrávených dětí zbita.

Video z incidentu, k němuž došlo před školou 13 Aban, kolovalo na sociálních sítích a vzbudilo značné rozhořčení veřejnosti. Neznámý muž, zjevně agent režimních tajných služeb, na něm bije bezbrannou ženu. Mluvčí íránských bezpečnostních složek však později uvedl, že incident vyšetřují a že v něm nebyl zapojený žádný policista.

Přetrvávající protesty se vláda snaží prezentovat jako výsledek zahraničního vměšování a dezinformací, které podle ní šíří exilová média. Na ta, která stále působí v Íránu, uvalily úřady tuhou cenzuru. Jak řekl sám Chameneí, narativ je nutné mít pod kontrolou: „Pokud to neuděláte vy, udělá to nepřítel a bude lhát,“ citoval ho server IranWire.

Svobodně psát už nelze ani o inflaci

Výsledkem je rostoucí tlak na novináře a mediální organizace se snahou umlčet jakoukoliv kritiku teokratického režimu.

Roli hlavního cenzora vykonává sekretariát Nejvyšší bezpečnostní rady, který se pravidelně schází se šéfy mediálních domů a dává jim seznamy zakázaných slov i výrazů. Mezi ty patří například „lidové hnutí, ženská práva, protestní hnutí nebo lidové protesty“.

Kromě toho se ale cenzura rozšiřuje i do dalších oblastí, citlivým se tak v poslední době stalo i psaní o inflaci nebo pádu íránského riálu. Tuhá cenzura ale vede k tomu, že íránským institucím věří stále méně lidí a režim se tak ještě vzdaluje od svých občanů.

Íránské milice míří na teroristický seznam

Europoslanci tento týden hlasovali o rezoluci, která žádá o zařazení Íránských revolučních gard, hlavní opory režimu ajatolláhů, na seznam teroristických organizací.

Jen za posledních pět měsíců bylo v zemi zatčeno 73 novinářů a fotografů, další byli předvoláni k výslechům, mnozí z nich opakovaně. „Byli jsme varováni, abychom se vyhnuli jakékoliv kritice politiky Islámské republiky,“ řekl pod podmínkou anonymity jeden z nich.

Další z novinářů upozornil na běžnou praktiku zabavování techniky, kterou už bezpečnostní složky zpět nevydávají. „Mnozí z nás vydělávali peníze prací on-line a používali smartphony a laptopy, které jim agenti odebrali, ale už nevrátili. Pokud fotograf přijde o fotoaparát, nemůže si už za nynějších ekonomické situace koupit nový,“ dodal s tím, že řada novinářů v regionech se proto informování o bezpečnostní situaci raději vzdala.

Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic označila podmínky novinářů v Íránu za velmi špatné. Islámská republika figuruje v jejím každoročním hodnocení na 174. místě na světě, tedy pouhých pět míst před úplně nejhorším státem, kterým je Eritrea.

Reklama

Doporučované