Hlavní obsah

Bohatý. Mocný. Možná násilník. Kauza rapperské ikony graduje

Foto: Profimedia.cz

Sean Combs alias P. Diddy nebo Puff Daddy na předávání cen MTV Music Awards v roce 2023.

Reklama

Na hudební scéně se P. Diddy pohybuje třicet let a je jedním z nejvlivnějších hiphopových producentů. Tento týden u něj policie podnikla razii. Rapper čelí obviněním z četných případů sexuálního násilí, která odmítá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americká federální policie provedla v pondělí razie v domech hiphopového magnáta a ikony světové pop music P. Diddyho v Los Angeles a Miami. Úřady zatím neuvedly, proč k tomuto kroku přistoupily ani zda je to kvůli vyšetřování samotného umělce s občanským jménem Sean Combs.

Okolo čtyřiapadesátiletého rappera a producenta se nicméně v posledních měsících vrší svědectví o jeho problematickém a možná i protizákonném chování. Podle nedávno podaných žalob se jeden z nejmocnějších lidí hudebního světa dopustil sexuálního násilí, obchodování s lidmi za účelem sexu a dalších zločinů.

Combs si obviněním z predátorského chování vysloužil přirovnání k hollywoodskému producentovi Harveymu Weinsteinovi, jehož skandály pomohly spustit vlnu Me Too, nebo zemřelému finančníkovi Jeffreymu Epsteinovi.

„Dovolte mi říct to naprosto jasně: Neudělal jsem nic z těch hrozných věcí, co se tvrdí,“ uvedl Combs už v prosinci v reakci na obvinění a dal najevo odhodlání očistit své jméno. Razie z tohoto týdne k němu znovu přitáhla pozornost. Rapperův právník mluvil o „bezprecedentním přepadení“ a „hrubém použití vojenské síly“.

Muž mnoha tváří

Rapper. Hudební producent. Držitel Grammy. Legenda amerického hip hopu. Celebrita. Byznysmen. Zakladatel vlivného hudebního vydavatelství. Všechny přívlastky ke Combsovi patří. Producentsky stojí za hity mnoha ikon rapu i pop music, jako jsou Notorius B.I.G., Mary J. Blige, Mariah Carey, Jay-Z, Jennifer Lopez, Usher, Lil Kim a mnoho dalších.

Podle hudebního publicisty Jakuba Šímy a autora rapové podcastové série Brrrap se P. Diddy proslavil především díky tomu, že získal jednoho z nejslavnějších rapperů všech dob, zmíněného Notoriouse B.I.G, pro vydavatelství Bad Boy Records, které založil.

„Biggie měl rád tvrdé beaty a chtěl dělat tvrdý rap. P. Diddy ho ale přesvědčil, že by také měl dělat rádiové hity a věci pro fanoušky,“ vysvětluje Šíma pro Seznam Zprávy.

I díky Combsovi tak Notorious B.I.G potom slavil obrovský úspěch. Šíma proto poukazuje na hlavní schopnost, která ho dovedla na vrchol. „Má cit pro to, co fanoušci chtějí a nějakým způsobem jim to dokáže dát,“ říká.

„V devadesátkách už měl Combs hvězdný status a od té doby je hodně v pozadí…Výčet věcí, co dělá v současnosti, nicméně není tak velký a výrazný… V kategoriích jako zpěvák, rapper a producent je trochu podprůměrný… Dnes se spíše pohybuje na pomezí celebrity a osobnosti… Má za sebou věci, které patří k osobnostem, ale v posledních letech vystupuje především jako celebrita,“ shrnuje Šíma Combsovu kariéru.

Násilí v americkém rapu

Hudební talent jim zajistil slávu, prestiž, peníze. Pomohl jim vymanit se z ghett, ve kterých vyrostli. Navzdory tomu jejich život vyhasl v kaluži krve na ulici. Proč násilí kosí afroamerické rappery?

Veřejné tajemství

Kontroverze ho ale provází už od začátku kariéry, jak připomíná například americký deník The New York Times. Až v posledních měsících se ale objevují vážná obvinění z nezákonného chování.

Už loni na podzim na Combse u amerického federálního soudu podala žalobu jeho bývalá partnerka a zpěvačka Cassandra Elizabeth Venturová známá jako Cassie. V dokumentu popsala, že ji Diddy opakovaně zdrogoval a nutil k sexu s mužskými prostituty. U toho si je údajně natáčel, bil ji a znásilnil.

Jak daleko byl Combs schopný zajít, popsala na incidentu s rapperem Kid Cudim. Zpěvačka tvrdí, že když se Combs dozvěděl o jejím poměru s rapperem, tak nechal do jeho auta umístit výbušninu, která pak skutečně explodovala. Její verzi potvrdil i Kid Cudi. Cassie nicméně žalobu nakonec stáhla a dohodla se s Combsem na mimosoudním vyrovnání a mlčenlivosti.

Krátce na to ale na Combse podala žalobu kvůli znásilnění další žena. Ze sexuálního násilí ho tak dosud obvinily čtyři ženy.

Další žaloba následovala letos v únoru, kdy ho producent Rodney Jones Jr. známý jako Lil Rod obvinil z nechtěného sexuálního kontaktu, nucení k najímání prostitutek a zapojování se do sexuálních aktů v době, kdy loni pracoval na Combsově albu The Love Album: Off the Grid. Součástí jeho obsáhlé žaloby je mimo jiné popis opulentních večírků. Jich se podle dalších výpovědí údajně účastnili nezletilí, lidé tam údajně byli nuceni k užívání drog nebo sexu.

Ve svých domech měl Combs prý umístěné kamery, kde na své „hosty“ sbíral kompromitující materiály. Některých jeho akcí se účastnily i slavné osobnosti – sportovci, politici, umělci nebo hudebníci.

Combsův právník označil Lil Roda za „nic víc než lháře“ a jeho tvrzení pak za „čistou fikci“.

Rappeři v Česku

Česká rapová hvězda Yzomandias má ve zvyku čas od času posbírat sloky, které rozdal na desky jiných rapperů, a vydat je pod svým jménem v podobě mixtape.

Mocný predátor

Krátce po pondělní razii se Combs objevil na letišti v Miami, uvádí s odkazem na americkou bulvární stanici TMZ server Newsweek. Začaly se tak šířit spekulace, že odletěl na karibský ostrov Antigua, což ale tamní premiér Gaston Browne v úterý popřel.

„Podobně jako Harvey Weinstein nebo Jeffrey Epstein, také P. Diddy se řadí mezi extrémně bohaté a mocné, kteří si dovolují, co chtějí. Přestože na povrch vyplouvají informace, dokáží tito lidé vždy velmi efektivně zastrašovat a vytvářet tlak, kvůli kterému se (třeba oběti a svědci) bojí promluvit,“ vysvětluje Šíma.

I to je podle publicisty důvod, proč někteří lidé, kteří o Diddyho chování vědí, nadále mlčí nebo nesebrali odvahu promluvit dříve. „Nikdo zatím neví, jak to dopadne. Když se s těmi, co ho obvinili, mimosoudně vyrovná, ti ostatní, kteří přišli s nějakým svědectvím nebo ho také obvinili, se dostanou do nešťastné situace. Pro Combse se naopak nic změnit nemusí. U svého mocenského koryta zůstane,“ dodává Šíma.

Reklama

Související témata:
Diddy (Sean Combs)

Doporučované