Hlavní obsah

Bojoval v Afghánistánu i Iráku. Obávaný sniper je zpět. A na Ukrajině

Foto: Getmilitaryphotos, Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

Kanadský sniper přezdívaný Wali se vrátil do války. Působí po boku ukrajinských složek a píše o tom i online deník.

Článek

„Rusové nejsou šťastní. Výstražné sirény jsou slyšet nepřetržitě,“ napsal si do svého online deníku čtyřicetiletý rodák z Montrealu přezdívaný Wali.

Pověstný sniper už je zase ve válce. Na konci února se vydal na Ukrajinu bojovat proti ruským invazním vojskům. Do země vstoupil 1. března.

Prostřednictvím online deníku teď popisuje nejen válečné nástrahy, ale třeba také to, jak vřelého přijetí se mu dostalo.

Opustit poklidnou práci programátora a svou rodinu se Wali rozhodl prý hned poté, co slyšel projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten ve svém videu požádal, aby Ukrajincům přišli na pomoc i lidé ze zahraničí. Pro Waliho to bylo stejné, jako když „hasič uslyší poplach“.

„Před týdnem jsem programoval a teď si jdu pro protitankovou střelu, abych zabíjel lidi… To je teď moje realita,“ řekl televizi CBC.

Kanaďan získal přezdívku od místních při jedné z misí v Afghánistánu, kde působil jako člen 22. kanadského královského pluku. Kromě dvouletého působení v této zemi také bojoval jako civilista v Iráku proti bojovníkům Islámského státu.

V červnu 2017 tam na jen těžko uvěřitelnou vzdálenost 3 450 metrů zastřelil džihádistu IS. Použil tehdy pušku McMillan Tac-50. Jde o neoficiální „světový rekord“, uvádí Televize Seznam.

Minulý týden prezident Zelenskyj uvedl, že do cizinecké – či mezinárodní – legie, jejíž vznik dříve ohlásil, se přihlásilo už na 16 tisíc cizinců.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované