Hlavní obsah

Britský výbor pro lidská práva: Migrační zákon je proti mezinárodním závazkům

Foto: Sean Aidan Calderbank, Shutterstock.com

Migranti připlouvající s pomocí britské pohraniční stráže do Doveru, duben 2022. Ilustrační fotografie.

Reklama

Návrh migračního zákona, který má umožnit britské vládě deportovat do Rwandy migranty žádající o azyl, se vrátil Sněmovně lordů. Parlamentní výbor pro lidská práva se obává, že norma by „omezila by možnosti odvolání se u soudů“.

Článek

Kontroverzní plán britské vlády posílat některé žadatele o azyl do Rwandy je „neslučitelný“ s britskými povinnostmi na ochranu lidských práv, uvedl v pondělí ve své zprávě parlamentní výbor pro lidská práva. Výbor návrh vrátil Sněmovně lordů k novému projednání, píše agentura AP.

Návrh migračního zákona, který má umožnit britské vládě deportovat do afrického státu některé migranty žádající o azyl, v polovině ledna ve třetím čtení schválila Dolní sněmovna. Britský premiér Rishi Sunak tak překonal odpor v řadách vlastní Konzervativní strany, poznamenala tehdy agentura Reuters. Normu teď projednává horní komora britského parlamentu, tedy Sněmovna lordů.

„Pokud Spojené království přijme právní předpisy, které nebudou v souladu s jeho vlastními mezinárodními závazky v oblasti lidských práv, vážně to ohrozí jeho schopnost ovlivňovat ostatní země, aby dodržovaly mezinárodní právo,“ píše se ve zprávě výboru pro lidská práva.

Parlamentní výbor má 12 členů, je složený z konzervativních i labouristických poslanců z obou komor parlamentu. Výbor se obává, že norma by „přinutila soudy považovat Rwandu za bezpečnou zemi a omezila by možnosti odvolání se u soudů“, cituje ze zprávy agentura AFP. Pondělní zpráva je další z řady kritických hlasů, které zazněly také od organizací na ochranu lidských práv, vedení anglikánské církve nebo OSN.

Britská vláda plánuje posílat migranty, kteří se do Británie dostávají na lodích přes Lamanšský průliv, do Rwandy a až tam mají být přijímány a řešeny jejich případné žádosti o azyl. Britský nejvyšší soud nicméně před časem rozhodl, že taková politika je nezákonná, protože Rwanda není pro uprchlíky bezpečnou zemí. Vláda proto připravila nový návrh, jenž tento východoafrický stát, který kritici obviňují z porušování lidských práv, za bezpečnou zemi označuje. To má vyloučit soudní přezkum plánovaných deportací.

Reklama

Doporučované