Hlavní obsah

„Být vhodná k manželství není kompliment,“ bouří se Číňanky na internetu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hashtag „Vhodné pro manželku“ je nový virální trend na čínských sociálních sítích. Radí, jak vypadat lépe pro partnera. Velice rychle vzbudil vlnu kontroverze. Mnoho žen se ohradilo, že nabádá k genderovým stereotypům.

Článek

V Číně se na sociálních sítích rozhořela debata o trendu oblékání a chování žen, jež je takzvaně vhodné pro manželství a vdané ženy. Podle odpůrců ale takové smýšlení odrazuje od nezávislosti.

Čína, stejně jako většina východní Asie, bojuje s demografickou krizí. Čím dál více mladých lidí se odklání od vidiny manželství a dětí. V loňském roce Čína oficiálně zaznamenala první pokles počtu obyvatel za více než 60 let.

Vláda z Pekingu vyzývá občany, aby nehleděli na rostoucí náklady na bydlení a výchovu dětí, a rodiny zakládali. Právě v této době se některé regionální influencerky zaměřily na kontroverzní obsah svých sociálních sítí - mnohdy radí jiným ženám, jak se stát atraktivnější pro potenciální manžele.

Pastelové líčení a střídmé oblečení - to jsou charakteristické znaky virálních trendů „dobrých pro manželství“. Vychází z dramatu Brilliant Girls z roku 2021, které se soustředí na ženu, jež se chce co nejrychleji vdát, píše deník The Times of India.

Jedna z hvězd seriálu, Yi Songová, sama propagovala příspěvky na svých sociálních sítích. V nich navrhovaly vhodný styling „pro vdané ženy“. Vzbudila velkou vlnu kontroverze a kromě pozitivní zpětné vazby také kritiku.

Na čínské mikroblogovací platformě Weibo mnohé ženy napadly tento trend pod hashtagem „Být vhodná k manželství není kompliment, je to urážlivé“. Velice rychle přilákal desítky milionů uživatelů, jak uvádí agentura Reuters.

„Zoufale se snažím o styl ‚těžko se vdávat‘. Miluju cvičení, nakupování a jsem super feministka, která se ráda hádá,“ reagovala na čínský trend jedna žena. Další z reakcí na příspěvek s více než 260 tisíci lajky a komentáři zněla: „Jsou tu některé foodblogerky a každý den se pod jejich příspěvky objevují komentáře typu: ‚Takovou ženu bych si opravdu chtěl vzít‘. Dobře, chápeme to, chcete služku zadarmo.“

Mladé ženy v Číně se stále častěji staví proti tradičním genderovým rolím, ve kterých je společnost vnímá pouze jako ženy v domácnosti. Nicméně bojují stejně tak proti obecnému sexismu a obtěžování. Čínské #MeToo v zemi doposud probíhá, a to navzdory společenským a právním překážkám v jednotlivých případech, i vládním zásahům proti feministickým skupinám.

Podle některých žen se trend „vhodných manželek“ snaží ukázat, že jedinou jejich odpovědností v životě je být atraktivní pro partnera a vdát se. Podle mnohých tím snižují ženskou hodnotu a podporují narativ, že žena je majetek muže, píše deník The Guardian.

„Až budou muži považovat hashtag ‚vhodný za zetě‘ za kompliment, pak se můžeme bavit,“ podotkla jedna z žen na sociálních sítích.

Jiná se vyjádřila: „Zdá se, že v očích některých mužů existují jen dva typy žen: Jedna je vhodná pro zábavu a druhá je vhodná pro roli manželky.“

Reklama

Doporučované