Hlavní obsah

Čečensko mobilizovat nebude. Už teď jsme překročili plán, míní Kadyrov

Foto: Profimedia.cz

Prezident autonomní republiky Čečensko Ramzan Kadyrov.

Reklama

Zatímco v mnohých republikách Ruské federace ve velkém mobilizují, věrný spojenec Putina Ramzan Kadyrov oznámil, že Čečensko se do rozsáhlé akce nezapojí. Události v Čečensku naznačují, že mezi místními narůstá nespokojenost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Krátce po tom, co ruský prezident Vladimir Putin ve středu vyhlásil částečnou mobilizaci, Rusko zasáhl chaos. Ruští představitelé sice tvrdili, že povolávací rozkaz dostanou jen muži s předchozí vojenskou zkušeností a jejich počet nepřesáhne 300 tisíc. Následující hodiny ale ukázaly, že mobilizace nemá příliš pevná pravidla a v první linii se může ocitnout téměř kdokoliv.

Regionální úřady, které mají mobilizaci na starost, začaly okamžitě povolávat muže, aby splnily zadané kvóty. Z vesnice v Burjatsku na východě Sibiře, která má 450 obyvatel, do války poslali hned 20 mužů, píše deník The Guardian. Ve velkém rozdávali povolávací rozkazy také v Jakutsku nebo Dagestánu.

O to překvapivěji proto působí přístup ruské autonomní republiky Čečensko, v jejíž čele stojí věrný spojenec ruského prezidenta Ramzan Kadyrov. Lídr Čečenska na schůzce s operačním velitelstvím pro takzvanou „speciální vojenskou operaci“ uvedl, že v Čečensku se žádná mobilizace konat nebude, informoval server Ukrajinska Pravda.

Důvodem je podle Kadyrova skutečnost, že Čečensko už teď výrazně „překročilo plán“. O jaký plán se konkrétně jedná, neupřesnil. Ani to, kdo a jak ho schválil.

Kadyrov uvedl, že do války na Ukrajině poslal už 20 tisíc lidí a zmiňovaný plán tím překročil o celých 254 %.

Částečná mobilizace v praxi

Americký institut ISW upozornil, že Rusko už teď porušuje podmínky mobilizace a povolává muže bez ohledu na jejich vojenské zkušenosti.

Západní a některá ruská média ve čtvrtek informovala o případech, kdy ruští vojenští komisaři rozdávali povolávací rozkazy zatčeným demonstrantům v Moskvě a Voroněži. Mezi povolanými jsou také studenti.

Na základě Kadyrovových dřívějších slov a kroků se může zdát, že čečenský lídr poněkud otočil. Ještě 14. září Kadyrovova vláda v reakci na ruské neúspěchy na frontě představila návrh rezoluce vyzývající k „podzimní mobilizaci“ obyvatel ve věku 18–26 let, píše stanice Svobodná Evropa, která se k dokumentu dostala. Ve stejné době také Kadyrov vyzýval vůdce dalších ruských regionů, aby mobilizovali své obyvatelstvo, a pomohli tak ruským jednotkám na Ukrajině.

Na rozdíl od pravidelných povinných odvodů, které na podzim probíhají, označoval 24stránkový návrh ze 14. září akci za „mobilizaci hlavního a záložního personálu“, který je již registrován u odvodové komise. Začátek mobilizace dokument stanovil na 1. října. Zda k němu dojde i přes Kadyrovovy nejnovější výroky, ovšem zůstává nejasné.

Podle běloruské nezávislé stanice Nexta může Kadyrovova náhlá zdrženlivost v otázce mobilizace souviset s jeho strachem z masových protestů, které by rozdávání povolávacích rozkazů mohlo rozpoutat.

Nedávné události v Čečensku naznačují, že už teď nespokojenost se zapojením do války v autonomní republice narůstá. Přibližně 20 žen se ve středu zúčastnilo protiválečného shromáždění v hlavním městě Groznyj. Podle serveru OC Media se jednalo o vůbec první protirežimní demonstraci za celých 15 let, co je Kadyrov u moci.

Shromáždění uspořádaly matky synů v produktivním věků jako výraz protestu proti Kadyrovovým dřívějším provoláváním k mobilizaci. Podle Kadyrova ale bylo namířené proti částečné mobilizaci, kterou ve středu vyhlásil ruský prezident Putin.

Protestující ženy označil za „nepřátele lidu“ a jejich příbuzné okamžitě povolal do bojů na Ukrajině. Těm, kteří by chtěli jejich příkladu následovat, pohrozil stejným osudem. „Pokud budete pořádat protesty, vaši manželé a synové skončí v první linii,“ vzkázal Kadyrov.

Čečenský vůdce také obvinil protestující ženy z toho, že jsou placeny „evropskými organizacemi“. „Když se jich zeptali, co chcete a proč jste tady, odpověděly, že mají sociální problémy a problémy s bydlením. Řekl jsem, že pokud nemají muže, kteří by je drželi doma a starali se o ně… měli by být také na území, kde Rusko provádí speciální operaci,“ okomentoval protesty Kadyrov.

Podle čečenského prezidenta dosud nikdo neodmítl účast na vojenských akcích a všichni muži se na Ukrajinu vydali bojovat dobrovolně.

Server Ukrajinska pravda ovšem toto prohlášení nabourává s odkazem na anonymní výzvy, které Kadyrovovi v poslední době adresují obyvatelé Čečenska skrze platformu Telegram. Žádají ho v nich, aby jejich příbuzné do bojů neposílal.

Místní ženy v nich uvádějí, že své syny nevychovaly pro válku. Apelují přitom na všechny, „které bolí srdce pro jejich syny, příbuzné a milované“, aby jejich výzvy sdíleli a pomohli jim dovolat se Kadyrovovy odpovědi.

Reklama

Doporučované